Унищожават кашкавал, произведен от неработещо предприятие

Унищожават кашкавал, произведен от неработещо предприятие - E-Burgas.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи кашкавал, произведен в неработещо предприятие предаде "Нова". Направена е и проверка на производителя в Националния регистър, при която се установява, че то е с преустановена дейност.

Открити са 68 кг. и 400 гр. в склад - кашкавалът е насочен за унищожаване. От началото годината са взети и изследвани за съдържание на немлечни мазнини и по физикохимични показатели 32 проби от млечни продукти. 20 проби са от сирене, 10 от кашкавал, 1 проба от прясно мляко УХТ и 1 проба от крема сирене с билки.

Наличие на немлечни мазнини в млечни продукти е установено в 1 проба от сирене. При проследяване на партидата е установено, че на етикета е посочена една фирма производител, но ветеринарният регистрационен номер е на друго предприятие.

Предприятието, чийто регистрационен номер е отбелязан на опаковката не е произвеждало сирене с проследявания партиден номер. При инспекцията са констатирани несъответствия в дейността на обекта. Несъответствия при лабораторното изпитване по физикохимични показатели са установени в 8 проби. В шест проби краве сирене и една козе сирене е установено по-високо водно съдържание и по-ниско маслено от заложеното от производителя. В една проба кашкавал е установено несъответствие по показател съдържание на сухо вещество.

В 3 изследвани проби са отчетени минимални количество мазнини, което не позволява установяването на вида вложена мазнина. По случая са проверени трите предприятия, складове и обекти за търговия на дребно, в които са реализирани количествата от продуктите. В едно от предприятията са намерени 40 пластмасови кутии по 8 кг без етикети. Количествата са насочени за унищожаване. На производителя е съставен акт. Глобата и за това нарушение е в размер 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за второ.

Коментари

Още от последните новини