Удостоиха с отличие за човеколюбие двете лекарки, станали жертва на Covid-19

Удостоиха с отличие за човеколюбие двете лекарки, станали жертва на Covid-19 - E-Burgas.com

Загиналите в борбата с коронавируса д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, и д-р Нели Пандова - Илиева от "Спешна помощ" – София, са първите удостоени (посмъртно) с новоучреденото от Български Червен кръст (БЧК), Централната комисия по професионална етика при БЛС и вестник "Български лекар" Отличие за човеколюбие и висок морал "Д-р Стефан Черкезов".

Отличието носи името на героя на лекарското съсловие д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от горящ автобус и умира от тежки изгаряния.

В негова памет през 2005 г. денят на подвига му е обявен за Национален Ден на Спасението, който е официализиран от Министерския съвет. Издирени са имената на над 130 лекари и 15 мeдицински сестри, които са загубили живота си по време на работа - от преизтощение или след заразяване от своите пациенти. Такава е съдбата и на д-р Нено Планински, първия главен лекар на сливенската болница, който умира след заразяване от коремен тиф от свой пациент.

Коментари

Още от последните новини