Учениците да учат само в една смяна, това предвижда да се случи в близко бъдеще образователният министър Меглена Кунева

Учениците да учат само в една смяна, това предвижда да се случи в близко бъдеще образователният министър Меглена Кунева - E-Burgas.com

„Имаме нужда от друг тип училище и вече работим в тази посока”, каза на среща с медии в Бургас Образователният министър Меглена Кунева. Тя подчерта, че в момента се работи в посока децата да ходят на една смяна на училище. А там, където в една сграда има две училища, да се търсят варианти едното да се премести на друго място.

„Не бива смените така да са сгъстени. Има училища в София, където две-три хиляди ученици учат в една сграда. Това са непреодолими трудности в един учебен процес. Трябва да направим план, предстоят разговори с кметове на общини, трябва да се говори и с директорите на училищата. Това е един разговор с продължение, започнах го с родителите, но е в интерес на всички-ученици, учители, родители.”-каза още министър Кунева. От тук натък ще се търсят сертифицирани сгради, в които могат да бъдат преместени децата. И така се сложи край в една сграда да има две училища.

Тя сподели, че в момента най-важният въпрос, по който се работи е как учениците да не преписват на матурите. „Не приписвайте”-призова тя и добави „. Лош старт е за ученика, ако тази важна част от живота м,у започне с преписване. За съжаление, децата стават все по-изобретателни. Но трябва да намерим начините ка да се справим с това. „

Тя не пожела да издава какви ще са капаните за преписвачите, но спомена, че Асоциацията на родителите ще се включат като квестори по време на изпита. Освен това ще се разчита на камерите.

Министър Кунева коментира и проблема със забрадките в училищата. Тя е категорична, че религиозните символи нямат място в нашето образование.

Коментари