Учени притеснени: Традициите в Странджа може да изчезнат заедно с хората

Учени притеснени: Традициите в Странджа може да изчезнат заедно с хората - E-Burgas.com

Възможно ли е да културното наследство на Странджа да изчезне заедно с хората, които живеят там? Учени от страната и чужбина обсъждат в Бургас методите за изследване и съхранение на безценното познание от миналото, съобщава БНТ. Те са притеснени, че при демографския отлив, на който сме свидетели има опасност традициите на Странджанския район да бъдат изгубени преди да ги изучат и опишат. Конференцията е част от научен проект, финансиран от Министерството на образованието и науката.

Проектът е ориентиран към диагностика на състоянието на културното наследство в Странджа. Според учените то е в риск, който се дължи на запустяването на района, а от десетки години един от най-трудните за опазване е нестинарският обичай и присъщите му икони.

"В момента най-големият риск за нестинарството е неговото изопачаване. Т.е. вкарването на нестинарската обредност от ритуал в просто шоу. Имаме податка от 1939 година, че има такова шоу, което се е правило тук в Бургас." смята Горан Стефанов.

Според гръцкия учен проф. Николас Мерцимекис наследството в Странджа все още не е достатъчно изследвано.

"Според мен още сме в началото на това изследване, трябва още работа- каталографиране, документация и интервюта от старите хора, които са още живи там." заяви гръцкият професор.

"Това наследство буквално в тези обезнаселени села, това културно богатство, с което все още разполагаме, е заплашено от една ужасна разруха." допълни доц. д-р Ангел Николов.

Софийският университет „Св. Климент Охридски", Регионален исторически музей - Бургас и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски" организират събитието, което привлече повече от 20 учени от областта на културата от България, Гърция и Норвегия.

Коментари

Още от последните новини