Туроператори в борба за живот, искат промяна в Закона

Туроператори в борба за живот, искат промяна в Закона  - E-Burgas.com

Туроператори се оплакват, че няма чуваемост на техните проблеми от страна на ресорното Министерство на туризма. Те изпратиха до колегите от "Дневник" писмо, за което чакат и входящ номер от електронното деловодство на министерството, в което поставят въпроса за спешни промени в Закона за туризма.

В момемнта в два негови члена е предвидено, когато пропадне пътуване, туроператорът да върне до 14 дни парите на клиентите си. Затова настояват и повечето от тях, но това означава фирмите да фалират до края на месеца, пишат в писмото си над 170 фирми, които са го подписали.

 "Нашето предложение е: Чл.88 и чл. 89 от Закона за туризма да гласят, че туроператорът трябва да върне парите в 14-дневен срок под формата на ваучер с валидност 2 години. Молим Ви да бъдем чути и да се срещнем, за да работим заедно. Ние сме на една и съща страна. Нека спасим заедно българския туризъм", пишат фирмите.

Те обясняват, че указанията, които е дало министерството в тази посока са "куци", тъй като те постановяват, че на клиентите трябва да се дадат ваучери за бъдещо ползване или да се върнат парите.

Представители на фирми се оплакват и че са били заплашвани с физическа саморазправа от клиенти, на които не връщат пари.

Павлина Иванова, представител на "Аполо" обяснява, че с колегите й, които работят много с Турция, са получили уведомбения както от партньорите си там, така и от авиокомпаниите, че мога да пренасочат авансово платените суми за бъдещо ползване. Освен това обяснява, че сумите, които имат като авансови вноски от клиентите се ползват за резервиране на самолетни билети поне 2-3 месеца предварително, за да се постигне добра цена.

Ние това "или" в указанията на министъра не можем да го изпълним, коментира тя пред "Дневник" след като е изпратила писмото и като съобщение във фейсбук профила на министъра.

Допълва, че ако фирмите върнат парите, ще фалират и тогава дори клиентите няма да си получат авансовите вноски, защото застрахователите са им казали, че няма да поемат щети заради коронавируса, тъй като това е проблем в глобален мащаб. Освен това има опасност самите застрахователи да бъдат повлечени, ако трябва да обезщетят всички клиенти на фалиралите туроператори, обясняват те.

Компаниите искат да обсъдят в разговор с министъра тези проблеми и да се промени законът в тази му част, за да бъде спасен бизнесът, който силно пострада от спрените пътувания.

Свързани статии
Много успешен летен сезон по Южното Черноморие, семейният туризъм тържествува Почти на 100% са запълнени местата за настаняване в Слънчев бряг Обща кауза: Бургас и Варна обединени в рекламата на Черноморието Н.Пр. Джузепина Дзара: Бургас представлява интерес за италианския бизнес Туристи от Румъния, Полша и Израел дошли на море край Бургас през май Хотелиери и ресторантьори ще могат да се възползват от допълителни 106 млн.лв. по ОПИК Министерството на туризма и общините започват обща кампания за привличане на туристи Първите руски туристи идват в Бургас с два полета днес Над 90 % от бургаските дружествата и едноличните търговци вече са обявили доходите си пред НАП Назначиха нов зам.-министър на туризма
Тагове
туропетатори бизнес туризъм сезон
Коментари

Още от последните новини