Туризмът в шок: Никой не знае кога ще започне сезонът и дали изобщо ще го има

Туризмът в шок: Никой не знае кога ще започне сезонът и дали изобщо ще го има - E-Burgas.com

"Ако въобще има туристически сезон, няма да има кадри за него" смятат от Българската асоциация на пицарите

Над 300 000 души са директно заетите в туристическия сектор у нас, а заедно с тиловите фирми става дума за близо половин милион души. Отсега е ясно, че тези хора ще са най-засегнати от кризата с коронавируса. Още в началото на март спадът в сектора е близо 75 на сто, съобщава БНТ.

Според повечето експерти най-големият проблем е несигурността – никой не знае кога ще може въобще да се мисли за реален сезон.

"Най-големият проблем ще стане, ако тази криза продължи и ние не успеем да влезем в активен сезон, ние очакваме той да започне към началото на юни, защото са отменени ранни записвания. Ако загубим 30-40 процента от тях, и без това сме на критичния минимум. Същото говорим за аниматорите – могат на много други места да работят. И така ние ще намалим качеството на и без това проблемния ни продукт, ние сме на границата с кадрите в момента." заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Екскурзоводите в България са около 1400 души и те имат заетост само през лятото.

Ако въобще има туристически сезон, може да няма кадри за него, категорични са от Българската асоциация на пицарите.

"Бяхме почнали един проект за кадри, изцяло в сферата на туризма за Черноморието, и ние затворихме. Реално за тази година вече нямаме възможност да обучаваме кадри. Аз лично очаквам щетите да бъдат огромни за туризма като цяло в световен мащаб. Може би по-организираните държави ще имат по-големи щети, но по-бързо ще се съвземат, защото техните мащаби са по-големи, когато ти живееш ден за ден и разчиташ на месечната си заплата, много трудно ще преодолееш такава трудност да нямаш месец-два приходи." заяви вицепрезидентът на Българската асоциация на пицарите Анатоли Колев

За възстановяване на туризма у нас може да се мисли някъде след началото на второто полугодие, и това е оптимистичният вариант.

"Със сигурност очакваме някакви компромиси и облекчения, ние очакваме някаква подадена ръка от държавата, от общината, и ние ще понесем някакви загуби, персоналът също разбира и е готов, на компромис от негова страна. Но се надяваме, както всички други кризи сме преодолявали, да я преодолеем, да сме усмихнати, малко по-позитивно мнение да имаме към бъдещето, към туризма, към живота – животът не свършва, така че нека да сме малко по-позитивни." заяви председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Павлин Косев. 

Свързани статии
Заповядайте на среща - литературна премиера с Мира Добрева Мира Добрева представя "Светулки зад решетките" в Бургас Христос Екзархос и бенд канят Бургас на Гръцка вечер на 2 март 2024 г. По случай 8 март "Приморец" кани всички жени на парти до зори! Търсите идеалния подарък за Свети Валентин? Изберете разкошен СПА пакет за него, нея или двойки Внимание, влюбени: "Приморец" кани на музикално-кулинарен Свети Валентин Магията на Коледа оживява в музика днес 20.12 в "Приморец" Кралици на красотата в специална фотосесия за благотворителния бал Короновани красавици отново събират пари за благотворителност Порт Прим Арт Фест се утвърди като най-ценния културен форум на Бургас
Тагове
Летен сезон 2020 море туризъм
Коментари