Турция отваря границите за българи, нуждаещи се от лечение

Турция отваря границите за българи, нуждаещи се от лечение - E-Burgas.com

Турция ще пропуска от 20 май 2020 г. свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници, с до двама придружители, без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Нота за това е изпратена от Министерството на външните работи на Турция до посолството ни в Анкара, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България.

Така, след решение на турското Министерство на здравеопазването, отпада необходимостта от индивидуално искане за разрешение по дипломатически път за всеки един случай на лечение в Турция.

Пациенти в Турция ще бъдат приемани в областта на ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирургия, хирургическата онкология, медицинската онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи и трансплантацията на костен мозък. Гражданите, които се нуждаят от лечение, ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара Есенбоа.

По суша те ще могат да влизат през България от ГКПП „Капитан-Андреево-Капъкуле“ и през Грузия - през ГКПП „Сарп“. При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се извършват PCR тестове за Covid-19 срещу заплащане или ще се вземат проби за PCR тест.

Болниците, в които пациентите и техните придружители ще бъдат приемани, трябва да имат издаден от турското здравно министерство международен лиценз за разрешение за здравен туризъм, да бъдат оборудвани с компютърна томография и магнитен резонанс.

В лиценза и сертификата за дейност трябва да фигурират следните специалности: гръдни заболявания, вътрешни болести, детско здраве и детски болести, инфекциозни болести и клинична микробиология. Лечебните заведения трябва да имат отделение за реанимация за възрастни трета фаза. За пациентите, идващи от чужбина по линия на международния здравен туризъм, в болницата трябва да има обособено помещение на отделен етаж или коридор, така че да няма контакт с други пациенти или придружаващи лица.

Пациентите, които ще бъдат приемани, ще бъдат регистрирани в системата за проследяване на пациенти на компанията „Международни здравни услуги“ към турското здравно министерство (USHAŞ) и след предварително одобрение ще бъдат изпращани писмени разрешения до съответните звена. Информацията и документите, поискани за предварително одобрение, ще бъдат публикувани от USHAŞ. Облекченията за приемане на граждани за лечение в Турция освен за български граждани, важат и за граждани на Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Румъния.

 

Свързани статии
Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Намериха тялото на издирвания българин в Искендерун Сеизмолог: Никой не може да предсказва земетресения Хиляди турци прекараха нощта в палатки при -5 градуса Изпращаме два Спартана и спасителни екипи в Турция, загиналите са над 500 МнВР: Няма данни за пострадали българи в Турция Мощно земетресения разтърси Турция, броят на жертвите расте Затварят всички пунктове на българо-турската граница през нощта Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата Хванаха българин в Турция, превозвал нелегални мигранти
Тагове
турция лечение
Коментари

Още от последните новини