Три тира с дарения потеглиха към българските неделни училища в Украйна

Три тира с дарения потеглиха към българските неделни училища в Украйна - E-Burgas.com

Три тира с дарения от деца и ученици от цялата страна потеглиха към техните връстници от българските неделни училища в Украйна. Помощите бяха събрани в кампанията „Деца помагат на деца” на Министерство на образованието и науката.

Акад. Николай Денков предаде днес символично дарението на Олга Колот - председател на Терновското българско дружество „Иван Вазов” в град Николаев и районен кмет на кв. „Терновка” в Николаев, където живеят повече от 6 000 украински граждани с български произход. Тя ще координира разпределението на помощите в самата Украйна, така че да достигнат до учениците, колкото е възможно по-скоро.

През март МОН заедно с 12 организации в Украйна започна кампанията „Деца помагат на деца”, обясни пред журналисти днес министърът на образованието. Той подчерта, че резултатът от кампанията е трогателен - от 776 училища и от десетки детски градини в България бяха събрани материали, съгласувани с украинската държава.

Помощите ще бъдат разпределени между семействата на децата от 63 неделни училища в Украйна. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

Колот благодари днес от името на всички директори на български неделни училища в Украйна и отбеляза, че „това не е хуманитарна помощ, а подарък за децата, които се намират в много сложни условия в Украйна и се нуждаят от подкрепа”.

„Повечето от децата в Украйна сега се обучават онлайн, в Николаев има експлозии на всеки час и децата учат от мазетата. В Одеска област учат в различни форми - не само онлайн, но в Запорожка област е „страшно, нямаме връзка с всички деца, защото са окупирани много български села”, добави тя.

Коментари

Още от последните новини