Тръгва вълна от съдебни дела заради провалени почивки

Тръгва вълна от съдебни дела заради провалени почивки - E-Burgas.com

Все повече българи, чиито екскурзии и почивки бяха провалени заради Ковид-19 миналата година, губят търпение и завеждат дела срещу агенции, които не са им върнали парите на неизползваните услуги, пише електронното издание на "Сега". Проблемът е, че туроператорите, които също са жертви на пандемията, довела до забрани и ограничения на пътуванията по цял свят, нямат достатъчно средства, за да компенсират клиентите си. А обещаните от държавата субсидии се бавят.

"Положението е неудържимо и започнаха да ни съдят. Нямаме ликвидност да върнем изцяло парите на клиентите си заради забавянето в изплащането на помощите от страна на Министерството на туризма. Вече 3 месеца сегашният екип на Стела Балтова и зам.-министър Даниела Стоева не могат да се организират и да отпуснат държавните субсидии", обяснява Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ), пред специализирания сайт TravelNews.

Хората, чиито планове за пътувания бяха провалени през 2020 г., получиха две възможност да избират - да вземат ваучери за по-късни дати или да изчакат неколкомесечната отсрочка, дадена от държавата на туроператорите заради локдауните, и да си поискат обратно платените пари. Много клиенти предпочетоха втория вариант, но заради проблемите, които коронавирусът продължава да създава, туристическите агенции не могат да върнат всички предплатени и поискани суми - просто нямат достатъчно приходи.

"Част от фирмите обезщетиха клиентите с ваучери, като много от тях вече са и използвани. Но някои потребители държат на възстановяване на парите. Средствата обаче не могат да бъдат върнати заради липсата на ликвидност в туроператорите. Една част все пак възстановихме от предните помощи, отпуснати от държавата, но все още не сме покрили напълно задълженията си", казва Павлина Илиева.

Но фона на всички тези неволи Министерството на туризма обяви, че туроператорите ще бъдат подпомогнати с нови 16.491 млн. лева, но изплащането ще започне чак след 13 септември 2021 г. Причината - било необходимо време, за да бъдат разгледани и одобрени подадените от фирмите заявления. Всъщност за заявките не са много - само 120 са, като срокът за кандидатстване беше до 20 юли, т.е. оттогава е минал цял месец.

В указанията на ведомството при обявяването на този транш от държавната подкрепа пише, че срокът за обработка на документите е 20 дни, а още 10 дни се дават за евентуални въпроси и отговори. Точно затова туроператорите се надяваха да получат парите до средата на август. Сега те недоумяват по какви причини в МТ не спазват собствения си график и защо отлагат изплащането на субсидиите.

ВТОРО КРИТИЧНО ЛЯТО

Туроператорите отбелязват втори лош летен сезон за пътуванията на българите в чужбина. Пожарите, горещините, PCR тестовете и покачването на заразените с делта варианта в Гърция и Турция са отказали много хора да почиват в съседните ни страни, обобщава TravelNews след направена анкета сред компаниите. Допълнително предупреждението на Министерството на здравеопазването да не се пътува до двете държави доведе до откази и провал на програмите. Записванията за Тунис са вървели много добре през пролетта и началото на лятото, но после страната влезе в червената зона. Същият е случаят с Испания.

Свързани статии
Най-продаваният съвременен български автор Мария Лалева представя новата си книга в Бургас Баскетболния "Черноморец" посреща пловдивски опонент в ТВ мач Зам.-министър призова Русия за общи мерки срещу замърсяването на Черно море По-малко спасители и медицински екипи по морето през септември Слънчева събота на морския бряг, температурата на водата - 24-25° Морето през септември - до 30% по-евтино Задържаха трима мъже в Черноморец за разпространение на наркотици Близо 30 градуса по морето и днес, грабвайте хавлиите РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Бургас домакин на семинар за намаляване на морски отпадъци
Тагове
почивки море
Коментари

Още от последните новини