Тодор Байчев: Приетият на първо четене Закон за концесиите е плод на лобизъм и икономически интереси

Тодор Байчев: Приетият на първо четене Закон за концесиите е плод на лобизъм и икономически интереси - E-Burgas.com

„Този закон, който ГЕРБ внася в момента, е по-лош от предишния, откровено лобистки и ясно насочен против българските интереси”. Това заяви по Канал 3 народният представител от „БСП за България” Тодор Байчев във връзка с приетия на първо четене Закон за концесиите.

„В предварителната оценка за въздействие като заинтересовани лица са посочени само настоящите и бъдещите концесионери. Къде е държавата, къде е държавният интерес? Липсват. Ние сме народни представители и изразяваме интереса на народа. В следващата част, където е административната тежест, става ясно, че тя се възлага на кметове на общини и министри. Съжалявам, но Общинският съвет е принципалът на общинското имущество, не е кметът” – посочи Байчев.

Според него се влиза в противоречие със Закона за общинската собственост. Оттам нататък общините, имуществото и собствеността, с която разполагат, на практика с тях ще се разпорежда Народното събрание, защото за концесии над 35 години ще се иска санкция  или разрешение от Народното събрание.

„Т.е. вече ние започваме да ограничаваме общините как да се разпореждат със своето имущество и как да управляват. Другото, за което също имаме забележка по отношение на тази част на закона, е, че на практика ние превръщаме кметовете в едни феодали, винаги могат да влязат в една договорка с определени икономически субекти” – допълни народният представител.

Той коментира и това, че в раздел „Санкции” е посочено, че такива се налагат само на концедента, но не и на фирмите.

„Самият факт, че предварителната оценка е правена само и единствено за настоящите и за бъдещите концесионери, означава, че е плод на лобизъм и на икономически субекти, които проявяват интерес към бъдещи концесии. Концепцията на този закон е насочена към защита на интересите на капитала. Липсва защитата на интересите на държавата, липсва защита на обществения интерес, липсва защита на националното благо. Другото, което искам да кажа – досега действащите концесии, които са около 700 държавни и около 1000 общински, в около 2/3 от случаите концесионерите и операторите са хора без оперативната самостоятелност да извършват тази дейност, без  икономическия и управленския капацитет” – каза още Тодор Байчев и добави, че другото, което БСП също ще предложи, е намаляване на срока за концесиите.

Коментари

Още от последните новини