Тъжната история на един шампион

Тъжната история на един шампион - E-Burgas.com
Диагнозата на 44-годишния Велиян Парушев бе поставена преди броени дни в Бургас - рак на белите дробове. Преди това той е преминал през серия от тестове, за да се установи точно заболяването му. Преди няколко месеца Парушев се е лекувал от пневномия близо 2 месеца.
Наложило се да му преливат на няколко пъти медикаменти. Болестта  преминала, обаче започнал да слабее. Заради това се е подложил на изследвания, които  показали, че славният защитник страда от тежкия тумор. Загубил над 20 килограма от теглото си. Неговите близки, бившите и настоящите му колеги са потресени от страшната новина. Феновете на “Нефтохимик” също са покрусени.Те подготвят кампания, за да подпомогнат своя бивш кумир. Футболистите на бургаския отбор също ще организират мероприятия с цел набиране на средства, за да бъде подпомогнат Парушев в борбата с коварната болест. Бившият капитан на “Нефтохимик” твърдо е решен да се бори докрай и да не се предава на тумора.
След като  разбрал за заболяването на своя бивш играч, наставникът на “Черноморец”  Димитър Димитров веднага му звъннал да му вдъхне кураж. Херо също води война с рака в продължение на близо година и успя да спре развитието на тумора в стомаха си.
Сега на Парушев предстои лечение на няколко етапа, за да бъде спряно развитието на туморните клетки. Сърцатият централен бранител от най-силните години на “Нефтохимик” ще премине през лъчетерапия, радиотерапия и химиотерапия. Паралелно с това приема и специални медикаменти за стимулиране на имунната система и общото въздействие върху работата на всички органи. Ако се наложи, той ще трябва да бъде опериран, за да се отстранят раковите образувания.
Велиян имаше трудна съдба, след като се отказа от футбола. Бившият защитник сложи бутонките си на пирона през 2002-ра, след като се скара с тогавашния старши треньор на “Нафтекс” Огнян Ралев и боса Христо Порточанов. Това става по особено унизителен за него начин и Велиян никога не може да забрави как беше изхвърлен от клуба.
"След десет години вярна служба се отнесоха към мен като с парцал. Това беше нечовешко. Сега не искам да виждам и да чувам за Порточанов и Ралев. За мен това не са хора", изригна преди време Парушев. След като излезе във "футболна пенсия", Велиян не бе потърсен от никой за работа. За да издържа семейството си,
започна да кара камиони и автобуси
Първоначално ветеранът влезе в съдружие със свой приятел , но след това беше излъган с близо 120 000 лева.
В определен период той сам караше возилата си и предлагаше транспортни услуги. Фирмата му обаче стигна до фалит и спиране на дейността. Започват съдебни дела със съдружника си, който се оказва некоректен човек. Велиян загуби много пари и вече нямаше капитали за собствен бизнес. Заради това се хвана на работа като снабдител. Обикаляше Бургас с микробус и снабдяваше аптеките с лекарства. За тази си работа получаваше твърда заплата от 600 лева плюс процент от оборота.
"През тези години разбрах кои са ми истинските приятели. Много малко хора останаха близо до мен. Повечето бивши "доброжелатели" и подмазвачи просто ме забравиха. Но и това е голям урок от живота", коментира Парушев.
През 2007-а все пак нещата тръгват да се подреждат. След голям обществен и медиен натиск Велиян е привлечен в школата на “Черноморец” като треньор на малките “акули”. По това време в бургаския футбол започват големите трансформации, които доведоха отбора на “Черноморец” на стадион “Лазур” , а “Нафтекс” остана без своя база. Парушев пое група с най-малките футболисти и се залови много сериозно за работа. В определен етап беше и помощник-треньор на мъжкия отбор при първия период на Херо в тима. От това време любопитен щрих е, че се е налагало той да заменя в някои моменти шофьора на клубния автобус. Това е ставало при дългите преходи по страната.
След идването на Балъков в Бургас Велиян отново е върнат в школата. Там той работи пак с желание с най-малките. През лятото на 2011-а обаче е съкратен след скандал с ръководството. През този период заради тежката криза в клуба започва забавяне на заплатите. Велиян не е от тези, които си държат езика зад зъбите. Напротив. Винаги е държал да му казват истината в очите.
“Помня, че Вили нахлу в кабинета на изпълнителния директор Пламен Киряков. Попита го защо половин година няма пари за служителите. Каза, че има семейство и му трябват средства за издръжка. Заплаши, че ще сигнализира Инспекцията по труда. Вместо да му даде отговор обаче,
Киряков реши да го уволни
Официалната версия за отстраняването на Парушев беше "оптимизация на щата". Истината обаче е, че той бе уволнен заради твърдия си характер”, спомнят си източници на “ШОУ” от бургаския клуб.
Ракът на белия дроб е един от най-упоритите. Със съвременните методи обаче лечението на такъв вид тумор постоянно се подобрява. Според експертите е много важно как самият организъм ще приеме раковите клетки и дали имунната система ще може да се справи. Това важи особено при курсовете по химиотерапия, които подлагат на голямо изпитание целия организъм, добавят наши източници от морския град.
Феновете на “Нефтохимик” помнят Парушев като един от най-коравите защитници в златните години на отбора и като непоколебим капитан. Той често вкарваше голове и на грандовете “Левски” и ЦСКА и обичаше да казва, че "столичани губели мача още като видят табелата на входа на Бургас".
Велиян ще остане завинаги и в сърцата на “червените” запалянковци. Той е шампион с “армейците” през 1992 година, а през есента на 91-а бележи един от най-важните голове в кариерата си. ЦСКА прави 1:1 като гост на Парма в турнира за Купата на УЕФА и след 0:0 в София елиминира италианския отбор. Парушев се разписва с глава в последните минути на реванша и влиза в историята. После обаче неговата история е тъжна, а днес всички се надяват Вили да успее да спечели най-трудния мач в живота.
източник: БЛИЦ
Коментари

Още от последните новини