Тъга в България: Погребението на рок легендата Кирил Маричков – какви звезди ще присъстват, за да се сбогуват?

Тъга в България: Погребението на рок легендата Кирил Маричков – какви звезди ще присъстват, за да се сбогуват? - E-Burgas.com

Погребението на Кирил Маричков ще се състои на 15 октомври (вторник) от 13:00 часа в столичния храм “Света София”. Синът му, Кирил Маричков-младши, ще се завърне от Рим, за да се сбогува с баща си.

 

На 14 октомври 2024 г. българската рок сцена понесе тежък удар с новината за смъртта на Кирил Маричков, легендарния музикант и фронтмен на рок групата „Щурците“. Той загуби живота си на 79-годишна възраст след инцидент по време на концерт в село Селановци, когато се спънал в калъфи на инструменти и паднал. Това неочаквано трагично събитие остави дълбока тъга сред почитателите на музиката и неговите колеги  .

 

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. в София и е един от най-влиятелните български рок музиканти. С „Щурците“, основана през 1967 г., той създава редица хитове, включително „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“ и „Клетва“. Групата е известна с иновационния си стил и смелостта да свири рок музика в епоха, когато тя не беше на мода в България. Въпреки многобройните предизвикателства, свързани с политическите обстоятелства, „Щурците“ успяха да оставят траен след в българската музикална история  

| БГ Радио - Само българска музика!.

 

През последните години Маричков активно участва в проекти като „Фондацията“ и продължава да вдъхновява нови поколения музиканти. Неговата загуба е огромен удар не само за музикалната индустрия, но и за всички, които са израснали с песните и идеите му. Близките и колегите му изразяват дълбоките си съболезнования, а мнозина от почитателите му планират да му отдадат последна почит  .

 

Съобщението за смъртта на Кирил Маричков дойде точно 19 дни преди неговия 80-ти рожден ден, което добавя допълнителен емоционален заряд към загубата. В последното си интервю той говори за живота и трудностите, които е преживял, оставяйки зад себе си не само музика, но и незабравими спомени  .

Коментари

Още от последните новини