Строгите мерки остават поне до 31 януари

Строгите мерки остават поне до 31 януари  - E-Burgas.com
dreamstime.com

Мерките за борба с разпространението на коронавируса няма да бъдат разхлабвани преди 31 януари. Това обяви в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева.

"Не, преди 31 януари имаме споразумение с щаба, че няма да има разпускане на мерките. По-скоро тази или другата седмица като се видят показателите ще се вземе решение. Това, че има 2-3 дни, в които имаме добри показатели, не трябва да ни радва. Трябва да завършим пълния цикъл до 31 януари, за са сме сигурни, че имаме напредък. Целта ни е мерките за подпомагане на засегнатите да стигнат до максимален брой хора. По мярката за затворените бизнеси са кандидатствали почти 40 000 души. Към момента са изплатени средства за около 6000. В следващите дни основната ни дейност е как да се ускорят плащанията към бизнеса. Безработицата е 6,7 процента. Имаше само три дни през миналия месец, в която имаше по-голям наплив", каза тя.

Сачева разкри, че е възможно добавката от 50 лева за пенсионерите да продължи и след март. Тя е категорична, че твърденията, че така се купуват пенсионерски гласове, не отговарят на истината.

По думите й, мярката 60/40 е най-масова в подпомагането на бизнесите, а 80/20 е за затворените хотелиери и ресторантьори.

Коментари

Още от последните новини