Стефан Диомов подари новата си книга на РБ "Яворов"

Стефан Диомов подари новата си книга на РБ


Композиторът Стефан Диомов и писателят Лъчезар Заркин все още не са се виждали наживо, но вече „се срещаха” в Регионална библиотека „Пейо Яворов”. Инициативата е на писателя, който пожела, чрез библиотеката, да подари свои творби на маестрото.

Лъчезар Заркин е писател, педагог и документалист. Той е син на убития от комунистическия режим на 3 март 1977 година, политически затворник Георги Заркин. Книгите на сина са посветени на трагичната съдба на неговия баща, а автор на други е Георги Заркин и са издадени посмъртно.

Лъчезар Заркин пожела част от книгите, които съдържат поезия и проза, да бъдат подарени на композитора Стефан Диомов. Той подарява своите творби и тези на неговия баща, и дава съгласието си, ако някои от стиховете допаднат на композитора, да бъдат „облечени” в музика.

Регионална библиотека „Пейо Яворов” притежава творбите на баща и син Заркини и всеки, който иска да се докосне до тях може да посети Заемна за възрастни на ул. „Богориди” 21.

Там композиторът Стефан Диомов получи литературния подарък и сподели:”Благодаря много за подаръка, но аз съм човек, който не може само да получава. Затова използвам повода да подаря на на Регионална библиотека „Пейо Яворов” своята биографична книга „Белите и черни клавиши на моя живот”, излязла на пазара преди дни. Това е моят живот. Написал съм над 400 песни, а към книгата има дискове със 60 избрани. Никога не съм мислил, че ще пиша автобиография, много лично деяние е, за него се изисква и самочувствие и смелост. Оказа се, че аз нямам нито едното, нито другото и доста се двоумих. Кой съм аз, за да пиша, още съм твърде млад, това на шега, но взех, че я написах, заради пандемията. Оказа се, че и тя може да донесе нещо положително, човек да се обърне назад и да си направи една равносметка. Открих своите победи, своите заблуди и грешки. За някои мои грешки ме боли, но те са непоправими. Моят живот беше доста противоречив. Имах успехи, неуспехи, но не се изгубих, продължих и в последните години обединих своите приятели музиканти и започнах да правя концерти с по 80 човека на сцената”.

Книгите бяха получени, с благодарност от Ваня Йовкова, главен библиотекар. Още преди дарението на композитора, Регионална библиотека „Пейо Яворов” закупи и предостави на читателите биографичната книга „Белите и черни клавиши на моя живот”. Стефан Диомов сподели,че е горд от факта, неговата автобиография да стои до произведенията на велики автори, на рафта в библиотеката.

Галерия
Коментари

Още от последните новини