Става ясно кой ще превърне бившата Немската болница в библиотека

Става ясно кой ще превърне бившата Немската болница в библиотека  - E-Burgas.com

Тази седмица ще бъдат отворени и оповестени офертите по обществената поръчка за Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно - образователен център за съвременно изкуство и библиотека, находяща се в централната част на град Бургас. Става дума за изоставената от дълги години сграда на бившата Немска болница на ул. "Св. св. Кирил и Методий", която ще бъде превърната в библиотека. 

Офертите ще бъдат отворени тази сряда от 14:00 часа в сградата на община Бургас. Ако процедурата премине без обжалвания, то се очаква в най-скоро време да бъде избран изпълнител и ремонтните дейности да започнат през есента. Горе-долу по същото време се очаква да стартира ремонтът на Дома на Нефтохимика. 

а реконструкцията вече има избран проект на студио "Дизарх", който бе представен пред бургазлии преди няколко години. Ремонтът обаче се отложи, тъй като община Бургас търсеше финансиране за изпълнението му. Идеята е в сградата да бъде събран целия фонд на библиотеката в Бургас, който в момента е пръснат на няколко места. Новият образователен център обаче ще изпълнява и други функции, като в него ще могат да се провеждат изложби, обучения и семинари на тема изкуство. 

Новата библиотека ще съхранява над 600 000 произведения на български и чуждестранни автори, а в центъра за съвременното изкуство ще представят временни и постоянни  експозиции.

Очаква се ремонтът да продължи около една година. 

Коментари

Още от последните новини