Старт на ловния сезон за едър дивеч

Старт на ловния сезон за едър дивеч - E-Burgas.com

Старт на ловния сезон за едър дивеч предаде  "Нова". Тази година заради пандемията от COVID-19 и африканската чума по свинете мерките са сериозно затегнати.

Край село Николаево, след месеци на дълго чакане тази сутрин с верните пушки и кучета се събраха мъжете от Втора ловна дружинка Радомир.

„Всички чакат с нетърпение откриването на груповия лов на дива свиня, така че с приповдигнато настроение започваме сезона. Когато изпускаме прасе то се помни повече, има много такива случаи - а когато убием дивеч, бързо се забравя и отминава. Има случаи, когато пушката ти засича, така ще се помни цял живот”, разказва Павел Джалев.

Дивите прасета са вече в гората, камерите са ги уловили снощи. Остава някой да ги запише като трофей. Сред тези с най-голямо желание за точен изстрел е дебютантът в дружинката - Радостина Бориславова.

„На едър дивеч ми е първи ловен ден. чувствам се прекрасно, развълнувана, малко притеснена и така, Предпочитам да съм наравно с всички”, казва тя.

„Традицията в България да ловуваме групово е силно вкоренена в нашия бит. Това е един определен период, в който всички могат да извършват тази дейност, в останалата част на годината, ние можем да ловуваме индивидуално, но малко хора обичат този лов, тъй като просто няма социалния елемент”, смята инж. Васил Василев, председател на НЛРС-СЛРБ.

Тази година обаче, груповото ловуване ще бъде с повече изисквания заради ситуацията с COVID-19. Редом с всички такъми, ловджиите ще трябва да носят в себе си маски и дезинфектанти.

В ловните среди има притеснение и от промени в закона за лова.

Коментари

Още от последните новини