Стана ясно кой е българинът със забрана да влиза в САЩ

Стана ясно кой е българинът със забрана да влиза в САЩ - E-Burgas.com
Кадър: "Икономист"

Съединените американски щати обявиха кой е българинът, на когото се забранява да влиза на територията на страната. От декларация на държавния секретар Майк Помпейо станва ясно, че това е съдията от специализираната прокуратора Андон Миталов. Забраната за влизане в Америка е в сила и за съпругата и дъщерята на съдията. 

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се заявява в декларацията на Майк Помпейо.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.
 
Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. "Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова", става още ясно от съобщението на държавният секретар на САЩ. 

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб.

Източник: "Дарик"

"Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", завършва декларацията на Майк Помпейо.
 

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Стана ясно кой е българинът със забрана да влиза в САЩ - E-Burgas.com

Регата 24 Май