Спират „зелените коридори“ до пристигането на още ваксини

 Спират „зелените коридори“ до пристигането на още ваксини - E-Burgas.com

Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат нови количества ваксини. Това съобщи в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка у нас здравният министър Костадин Ангелов предаде "БНТ". Надеждата е във ваксината на Джонсън и Янсен, допълни той.

Има тенденция за увеличаване на случаите на новозаболели. Но се увеличава и броят на ваксинираните. Това отчете в началото на брифинга проф. Ангелов. „Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв“, посочи здравният министър.

За последното денонощие новите случаи са 1733. Направени са 12066 теста, положителни са 14%. Най-много са новите случаи в София - 464, следват област Пловдив със 139 и Бургас - с 94. Увеличава се и броят на хората, които се лекуват в болница - 4202, от които 369 са в интензивни отделения.

„Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на Оксфордската ваксина“, съобщи още здравният министър. Вчера стана ясно, че компанията няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок.

„Уважаеми представители на „Астра Зенека“, нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини“, каза Костадин Ангелов.

„България няма нужда от учтивост“, категоричен е министърът и призова уговорките да се спазват.

Проф. Ангелов увери, че през последните дни се водят изключително сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик. „На ниво Министерство на здравеопазването, на ниво министър, заместник-министър, главни секретари, началници на кабинети, директори на дирекции, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, в абсолютно всички работни групи. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове, директори, европейски директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне“, увери той.

По заболяемост през последните 14 дни България се нарежда на 22-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите. По смъртност сме на 14-о място в ЕС, обобщи данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

19 области в страната са в „червената зона“ по заболяемост. 7 области са в „оранжева зона“ и само две – Видин и Търговище, остават в „жълтата зона“. За поредна седмица най-висока остава заболяемостта в област Кюстендил, съобщи още доц. Кунчев.

Коментари

Още от последните новини