Спират всички дейности, свързани с туризъм, до 13 април

Спират всички дейности, свързани с туризъм, до 13 април - E-Burgas.com

От много време апелираме като държава да се преустановят пътуванията, да се внимава и да се предприемат пътувания, само ако е неотложно предаде "Нова". Виждате какво се случва в Банско, с туристите в Мароко и Египет. Изключително безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм. Като министър на туризма ми е много тежко да кажа това. Издадох заповед от днес до 13 април да бъдат преустановени всички дейности по закона за туризма", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг във връзка с мерките срещу коронавируса.

Заповедта засяга вътрешния и изходящия туризъм, както и допълнителните дейности, свързани с туризма.

"Разчитаме на отговорното поведение на всички, за да можем заедно да се борим, да се предпазим и да продължим напред в тази тежка ситуация. Очевидно е, че само на добра дума и воля, не се получава", добави тя.

Ангелкова апелира към всички да бъдат максимално отговорни, да бъдат стегнати, за да се премине по-бързо през ситуацията. Според нея поведението на туристите е безотговорно. 483 граждани са на почивки в чужбина.

"Много е безотговорно да се пътува в момента. Много ми е тежко да виждам, че на практика няма туризъм. Надявам се с тази заповед временно да преустановим екскурзиите и да можем след това да продължим", добави Ангелкова.

"Ситуацията е много динамична, със синдикати и работодатели обсъждахме какви мерки да бъдат взети. Мога да ви уверя, че с колегите, опитваме да намерим баланс. Всички възможни мерки, които можем да предприемем временно, ще  бъдат взети. Не мога да коментирам конкретика, защото сектор Туризъм не може да бъде гледан сам за себе си, трябва да се гледа общата картина", обясни министърът.

"За съжаление може би ще има фирми от бранша, които ще фалират. Ако имахме ограничение от време, по което да си направим сметката, щяхме да можем да дадем информация. Разчитаме максимално бързо да успеем да се справим и юли-август да бъдем в по-спокойна ситуация. Но не можем в момента да комнтираме това. Към момента резервации за лятото не се отказва", поясни тя.

Коментари

Още от последните новини