Стая за деца със специални потребности направиха в Поморие

Стая за деца със специални потребности направиха в Поморие - E-Burgas.com
Проекта се реализира от Ротари клуб – Поморие със съдействието на Община Поморие Снимки Татяна БАЙКУШЕВА

В сградата на училище „Иван Вазов” в Поморие тържествено беше открита мултисензорна стая, предназначена за деца със специални образователни потребности (СОП). Създаването й е част от реализацията на проекта „И ние сме тук“, който се инициира и успешно се изпълняа от Ротари клуб – Поморие със съдействието на мастната администрация.

Новото помещение значително ще спомогне да се подобрят условията за равен достъп до образование и успешна социализация на деца с аутизъм, синдром на Аспергер, нарушения в зрението, сензорни увреждания, интегративна дисфункция и хиперактивност с дефицит на вниманието.

„Изключително важно бе да имаме такава стая и съм особено щастлив, че тя вече е факт. Благодаря на Ротари клуб – Поморие. Защото успяха да защитят тази идея, така че заедно да я прегърнем и с помощта на СУ „Иван Вазов“, да я осъществим. По план проектът „И ние сме тук“ трябва да приключи в края на месец май, но ще направим всичко възможно, той да продължи и през новата учебна година. За да може децата и техните родители да се чувстват добре и да знаят, че има къде да получат специално отношение и внимание“, коментира кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Стаята е предназначена за деца със специални образователни потребности от първи до пети клас. Тя ще бъде отворена всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 часа. Чрез сензорна стимулация, отговаряща на индивидуалните нужди, децата ще имат възможността да изпитат различни сетивни преживявания. Специално разработени игри ще спомагат за развитието на фината моторика, артикулационния апарат и цялостното възприятие на децата за заобикалящата ги среда. В рамките на проекта, по предварително уточнена програма, ще се провеждат консултации с деца и родители от града и общината. Ще бъдат организирани срещи с местните социални работници и обучения на възпитателите, работещи с деца със специални образователни потребности.

„Хората със сензорни дефицити усещат света по коренно различен начин. Ограниченията в слуха, зрението, осезанието, движенията, когнитивните способности, поведението, наличието на болка и други проблеми, създават сериозни пречки пред тяхното пълноценно съществуване. Мултисензорната стимулация дава възможност за преодоляване на тези бариери“, споделиха инициаторите от Ротари клуб – Поморие.

Гост на откриването бе дистрикт гуверньорът на Ротари България Веселин Димитров, директори на  учебните заведения на територията на общината, общественици.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини