След 2 години: Влак ще свързва Бургас с летището

След 2 години: Влак ще свързва Бургас с летището - E-Burgas.com

Разработват се и предпроектни проучвания за жп транспорт и до Слънчев бряг

Осигурено е финансирането за изграждане на жп връзката между гара „Владимир Павлов“ в Бургас и летището на града, съобщава БГНЕС.

Трасето е част от проекта за железопътен път между Бургас и курорта Слънчев бряг. На този етап обаче влак ще стига само до летището в квартал „Сарафово“. Съгласно графика за изпълнение на проекта се очаква в рамките на 2023 г. дейностите да бъдат изпълнени и разплатени.

„Същинските строителни дейности по трасето включват изграждане на приблизително 11 км единична електрифицирана железопътна линия между жп гара Владимир Павлов и летище Бургас, 1 жп гара и 2 жп спирки по протежение на железопътния коловоз и 1 спирка на летище Бургас за удобство на пътниците, осъществяване на пресичания с друга инфраструктура на две нива и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации. Индикативният бюджет възлиза на 104 млн. лв., който се планира да бъде осигурен по линия на програма „Транспортна свързаност” 2021-2027 г.“, се посочва в писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на транспорта Росен Желязков.

По отношение на участъка между летище Бургас и Слънчев бряг към момента има разработени предпроектни проучвания, съобщават от транспортното министерство, които разглеждат географското разположение, нормативната допустимост и целесъобразността на инвестиционната идея за изграждане на железопътната връзка. Разработени са пет варианта на железопътно трасе по направлението, като Експертният технически съвет в НК „Железопътна инфраструктура” е приел за разработване най-икономически ефективния и подходящ за следваща фаза на проектиране.

Свързани статии
Wizz Air открива нова сезонна база в Бургас, друга авиокомпания планира Бургас за нови полети Бързият влак от София за Бургас прегази жена до айтоско село Добри дни за бургаското летище: Очаква 6 400 чартъра през лятото Вицепремиерът Марияна Николова инспектира мерките на летище Бургас Летище Бургас ще прави бързи PCR тестове 80% спад на пътници очаква летище Бургас Установяват самоличността на мъж, блъснат от бързия влак за Бургас Ето го новия директор на летище Бургас "България Еър" удължи безплатната промяна на самолетни билети до края на септември Произнасят присъдата за атентата на летище Бургас на 17 септември
Тагове
летище влак жп
Коментари

Още от последните новини