След 2 години: Влак ще свързва Бургас с летището

След 2 години: Влак ще свързва Бургас с летището - E-Burgas.com

Разработват се и предпроектни проучвания за жп транспорт и до Слънчев бряг

Осигурено е финансирането за изграждане на жп връзката между гара „Владимир Павлов“ в Бургас и летището на града, съобщава БГНЕС.

Трасето е част от проекта за железопътен път между Бургас и курорта Слънчев бряг. На този етап обаче влак ще стига само до летището в квартал „Сарафово“. Съгласно графика за изпълнение на проекта се очаква в рамките на 2023 г. дейностите да бъдат изпълнени и разплатени.

„Същинските строителни дейности по трасето включват изграждане на приблизително 11 км единична електрифицирана железопътна линия между жп гара Владимир Павлов и летище Бургас, 1 жп гара и 2 жп спирки по протежение на железопътния коловоз и 1 спирка на летище Бургас за удобство на пътниците, осъществяване на пресичания с друга инфраструктура на две нива и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации. Индикативният бюджет възлиза на 104 млн. лв., който се планира да бъде осигурен по линия на програма „Транспортна свързаност” 2021-2027 г.“, се посочва в писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на транспорта Росен Желязков.

По отношение на участъка между летище Бургас и Слънчев бряг към момента има разработени предпроектни проучвания, съобщават от транспортното министерство, които разглеждат географското разположение, нормативната допустимост и целесъобразността на инвестиционната идея за изграждане на железопътната връзка. Разработени са пет варианта на железопътно трасе по направлението, като Експертният технически съвет в НК „Железопътна инфраструктура” е приел за разработване най-икономически ефективния и подходящ за следваща фаза на проектиране.

Свързани статии
Затварят Летище Бургас за почти месец Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас МнВР призова българите да не пътуват към Пирот Влак с амоняк дерайлира в Сърбия, 51 души са натровени, идвал е от България Вагон от влака Бургас-София дерайлира на Централна гара Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас Арестуваха иракчанин с голямо количество боеприпаси на летище Варна (Снимки) Влакче с пиян водач се заби в магазин в Слънчев бряг, чужденка е с опасност за живота Влак блъсна велосипедист край Полски Тръмбеш
Тагове
летище влак жп
Коментари

Още от последните новини