Слагат паник бутони в линейките срещу нападатели

Слагат паник бутони в линейките срещу нападатели - E-Burgas.com

Линейките ще бъдат оборудвани с паник бутони, джипиес връзка, а охранителни фирми ще се грижат за сигурността в спешните отделения. Това е било обсъдено на среща при главния прокурор Сотир Цацаров, където бяха набелязани спешни мерки срещу нападателите над медицински екипи.

На срещата присъстваха министърът на здравеопазването Николай Петров и вътрешният министър Валентин Радев.

От МВР ще изготвят предписания до всички болници, които разполагат със спешни приемни отделения. Прокуратурата ще осигури прокурори, които ще отговарят пряко за болниците, които имат спешни приемни центрове.

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че е имало пропуски в досъдебните производства с нападения над лекари.

Преди две седмици мъж нападна акушерка от "Шейново", която отказа да му даде плацентата на новороденото. Преди четири дни 28-годишен мъж посегна на акушерка в Стара Загора и счупи стъкло на вратата на фоайето в местната клиника.

Министърът на здравеопазването Николай Петров коментира, че за тази година само регистрираните форми на насилие над медицински екипи са 52 случая.

„Около половината от тях са чиста физическа агресия. Набелязахме някои мерки и разпределихме задачите така че всяка институция да свърши работата, която е нейна отговорност", посочи министър Петров.

"МВР ще направи обследване и ще даде предписание на всички лечебни заведения, които имат спешна помощ, какво още може да се направи. Управителите трябва да поемат всичко, което им е предписано", заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Продължават посегателствата срещу медицинските служители и това е тревожно. Хората очакват нещо да бъде направено. Досега се работи и много неща са направени. Управителите докладваха какво до момента е направено в болниците", посочи министър Радев.

„Очевидно обаче някъде нещо не е донаправено. МВР не може да бъде отговорно изцяло за това. Всеки си поема отговорностите", коментира той./cross.bg

Коментари

Още от последните новини