СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Патриотите обвиниха ГЕРБ в задкулисни договорки с ДПС

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Патриотите обвиниха ГЕРБ в задкулисни договорки с ДПС - E-Burgas.com

Със скандал в пленарната зала започна днешното заседание на Народното събрание. Депутатите трябваше да дебатират по избора на нов заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от квотата на парламента, но дискусията придоби неочакван обрат. Повод за това стана изказването на депутата от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов.

„Кое е управляващото мнозинство - ДПС и ГЕРБ ли са или "Обединени патриоти" и ГЕРБ, и как така ГЕРБ ще подкрепят кандидат на ДПС”, попита Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти", по време на дебата в парламента, предава БТА.

„Днес, според нас, ще се види едно задкулисие и ние в това задкулисие няма да участваме, няма да носим отговорност за чужди грешки и за чужди решения, няма да носим отговорност за управлението, при положение че има уговорки кандидатът на ДПС да бъде подкрепен, включително от партия ГЕРБ", коментира Ангелов. И призова ГЕРБ да излязат и да го опровергаят, ако не е така. 

„Вие казвате, че не искате да носите отговорност, а защо стоите в управлението? Напуснете го и ще ви падне голяма тежест от раменете - и това правителство ще падне, и това мнозинство ще си отиде”, репликира го Георги Свиленски от БСП. 

Кръстина Таскова от ВОЛЯ коментира, че в този случай Юлиан Ангелов е задал изключително важен въпрос - с кого управлява ГЕРБ - дали с ОП или с ДПС. По думите й този въпрос вълнува не само ВОЛЯ, а и цялата българска общественост. „Дали вие не сте откритото лице на ДПС в този парламент”, обърна се тя към Патриотите.

Халил Летифов от ДПС посочи, че процедурата по избор е гласувана от Народното събрание. „Натискането на копчето всъщност е волята на народните представители. Затова не мога да се съглася, че, видите ли, тук има договорка", коментира той. Така че в този филм да се омаскарят кандидатите, които се представиха достойно, ние няма да участваме”, заяви депутатът от ДПС.

Парламентът трябва да избере заместник-председател и двама членове на КРС от квотата на Народното събрание. За заместник-председател има само една кандидатура - на Кристина Андонова-Хитрова. За членове на Комисията има четири кандидатури - на Анна Хаджиева, предложена от ГЕРБ, на Деница Златева от "БСП за България", на Ердинч Хайрула от ДПС и на Пеньо Пенев, предложен от "Обединени патриоти". Преди депутатите да излязат в почивка от ГЕРБ не взеха думата за изказване по същество.

Коментари

Още от последните новини