Ще бъде ли интегриран градския транспорт на Бургас в Google Maps?

Ще бъде ли интегриран градския транспорт на Бургас в Google Maps? - E-Burgas.com

Според Даниела Божинова това ще повиши привлекателността на услугата и тя ще бъде използвана от повече граждани и туристи

Да бъде интегриран обществения транспорт на Бургас в Gоogle Maps. Това настоява  д-р Даниела Божинова, която е общински съветник от Демократична България - ПП Зелено движение. Тя е изпратила писмо до кмета Димитър Николов, в което е описала основните мотиви за своето искане. 

Даниела Божинова припомня, че „Интегриран градски транспорт" е един от най-мащабните проекти на община Бургас, а модернизирането на транспорта върви с добра информационна услуга за градската мобилност. В момента тази услуга се реализира чрез „Система за информиране на пътниците в реално време" и с разработено мобилно приложение Transport Burgas.

"За съжаление обаче общественият транспорт в Бургас не е интегриран в Google Maps, чиято информационна услуга е с доказано най-добри функционалности, най-широко достъпна и разпространена по света ( по данни на Уикипедия Google Maps и Street View се използва всеки ден от над 1 милиард души в 86 страни по света). Чрез нея потребителят би могъл да се информира за разписания, маршрути, да планира пътуването си в реално време.

Невъзможността да се ползва картовата услуга Google Maps намалява привлекателността на обществения транспорт в Бургас - той не може да бъде предпочетен пред личния автомобил или таксито от граждани, които не пътуват редовно, както и от гостите на града." пише Божинова в писмото до кмета. 

Според нея последното пречи на реализирането и на екологичната цел за по-чист въздух, която е заявена като главна цел на най-новите сериозни инвестиции в градската мобилност в Бургас. Пречи и на изпълнението на политиките за насърчаване на туризма на наша територия.

Даниела Божинова пита дали са предприети някакви действия за това за интегриране на данните на градския транспорт в Бургас в Google Maps и в каква степен - само статични разписания или с възможност за информиране в реално време?

Общинският съветник се интересува още дали община Бургас е проучвала опита на София и Пловдив, за които вече е налична картовата услуга на „Гугъл".

 

Коментари

Още от последните новини