Съветници питат какво е състоянието на бомбоубежищата в Бургас

Съветници питат какво е състоянието на бомбоубежищата в Бургас - E-Burgas.com

Какво е състоянието на стопанисваните от община Бургас подземни скривалища и бомбоубежища и възможно ли е в момента те да бъдат използвани по предназначението, за което са изградени?

Това питат общинските съветници от ПП „ВМРО- Българско национално движение д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов. Отговор на този въпрос трябва да бъде даден устно по време на следващото заседание на Общински съвет - Бургас.

Питането идва на фона на нарастващото напрежение по оста Русия - Украйна и евентуалните последици за националната сигурност на страната ни.

Дракалиев и Стояно припомнят, че през 2012 г. община Бургас обявява, че ще превърне подземните тунели, изградени като скривалища и бомбоубежища по протежение на Морската градина, в съвременен културен атракцион. Изнесената информация е, че бомбоубежищата в Морската градина обхващат 12 обособени помещения, свързани със 17 коридора, които са с различна дължина. Общата им площ е 3 180 кв. м., има 4 входа и изхода и при необходимост може да побере 3 500 души.

Общинското ръководство се ангажира, че ще запази предназначението им на укрития за населението, въпреки предвидените промени, като е планирано входът на атракцията да бъде зад "Охлюва". Както е известно, работата по проекта започва, но впоследствие е спряна, проектът е замразен, а споменатият вход зад „Охлюва“ неизвестно защо е изцяло заличен от лицето на Приморския парк.


 


 

Коментари