Сърфисти спасяват на неохраняемите плажове по Южното Черноморие

Сърфисти спасяват на неохраняемите плажове по Южното Черноморие - E-Burgas.com
Архив mila.bg

Сърфисти са спасили над 17 души от удавяне това лято по неохраняемите плажове по Южното Черноморие. Това заяви съпругата на един от сърфистите в репортаж за безстопанствените плажове по БНТ.

В разгара на сезона плажът Силистар останал без спасители за кратко. През август обаче морето става най-опасно и инцидентите не закъснели. В ролята на спасители влезли сърфисти от близки къмпинги.

„Мъжът ми, който е сърфист, заедно с един негов приятел сърфист, бяха във водата. Чуха викове за помощ. Видяха две групички с хора – майка, дете и двама човека странични, които се опитват да им помагат и се притекоха на помощ, тъй като те бяха навътре със сърфовете. Морето беше много бурно“, сподели Дарена, съпруга не единия спасител. Съпругът на Дарена от началото на лятото е спасил 17 души от удавяне.

От репортажа на националната телевизия става ясно, че спасители на плажа все пак има. Оказало се, че заради техническо разминаване между водната служба и концесионера ивицата останала неохраняема.

„Договорката беше да бъдем наети до 6-ти август и след това вече общината ли, Министерството на туризма да си мислят кака да го правят, но след това, естествено като нямаше спасители, ние се върнахме и вече там се договориха да продължат договора“, заяви спасителят Максим Дренчев.

По данни на областта управа по Южното Черноморие има над 100 плажа, като 57 от тях са обявени като неохраняеми.

„Ние сме преценили ,че най-посещавани от тези 57 са 7 плажа, за които сме осигурили водно спасяване. По два поста активния сезон с по двама спасители, в извън активния сезон по един пост. В момента тези плажове, които споменах седемте са със осигурено водно спасяване до края на септември“, заяви областният управител Вълчо Чолаков.

Свързани статии
Disney и Netflix ще снимат по Черноморието Прокуратурата откри нарушения в границите на плажовете в Лозенец Призрачни бетонни скелети загрозяват Черноморието, а строежите продължават Одобриха допълнителни средства за безплатно море за учениците Заловиха джебчиите вилнеещи по плажовете в Приморско Eто къде може да слушате и гласувате за песните от конкурса "Бургас и морето" Възрастен софиянец се удави на „Нестинарка“ Спират строителството на хотела фантом над "Бутамята" Радев коментира "Магнитски" пред конгресмените от САЩ: Това е ясен знак! Втори ден от инициативата "Три морета"
Тагове
спасители море плажове сърфисти удавници
Коментари

Още от последните новини