Санирането на двадесет и пет блока в Карнобат приключва до септември

Санирането на двадесет и пет блока в Карнобат приключва до септември - E-Burgas.com

С добри темпове продължава санирането на жилищни и административни сгради в Община Карнобат.

Кметът на града Георги Димитров съобщи, че по Европейската програма „Региони в растеж” сега се работят шестнадесет блока, като три вече са завършени.

„Приключена е обществената поръчка, обявено е класирането за девет блока по Националната програма. Всичко е готово и чакаме становището на Регионалното министерство. Така че ще станат общо двадесет и пет жилищни сгради, които до септември месец ще бъдат завършени“, каза още градоначалникът.

„Буквално на всеки десет дни излиза по един завършен блок, независимо че зимата и многото валежи ни създадоха големи проблеми. Наложи се да пишем Акт 10, разбирайте да спрем строителството. Без да имаме възможност да запечатаме обектите. Жилища от последните етажи бяха наводнени и обитателите им се жалваха основателно. Направихме няколко проверки. Фирмите поеха ангажимент да отстранят всички щети, които възникнаха в резултат на спирането. Сега, когато вече времето е хубаво, нещата се нормализираха. Строителите работи при спазване на графиците. По същия начин върви и санирането на административните сгради”, коментира Георги Димитров.

Той е категоричен, че санирането на сгради в община Карнобат няма да приключи, а само ще се премине към следващ етап за обектите, които имат нужда от обновяване и рехабилитация.

„Разбирам, че правителството планира да отпусне още един транш за последващо планиране, при малко по-различни условия. Вероятно ще има съфинансиране. Ние в момента подготвяме три жилищни блока по Програма „Региони в растеж”. Това е добавката на програмата. Имаме готовност и ще кандидатстваме до края на месец май.  Но това не означава, че трябва да спрем работата със сдруженията, а също и с разяснителната работа сред съгражданите ни за продължаване на тази дейност и по Националната програма. Защото резултатите от свършеното до тук осезаемо са добри. И хората го почувстваха най-вече по джоба си. Ефектът е голям-като икономия на енергия. Да не говорим, че като естетика-резултатът е несравним и обликът на града се промени”, подчерта кметът на Община Карнобат.

 

Коментари

Още от последните новини