Само 50 сигнала по празниците са стигнали до Комисията за защита на потребителите

Само 50 сигнала по празниците са стигнали до Комисията за защита на потребителите - E-Burgas.com

„Потребителите все по-често ни търсят по време на някаква неприятна ситуация, което означава, че в наше лице те намират съюзник, който може да им помогне да решат казуса на място и веднага. В предходни периоди те като че ли по-скоро бяха склонни да си замълчат, когато видят, че към тях се отправя някакво нарушение, да изтърпят неприятните последици и едва след това да сезират контролния орган. Ако тази тенденция се запази, това би било добре, защото означава, че нашата мисия – да съдействаме на хората да не бъдат ощетявани – е изпълнена в голяма степен.” Това коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред телевизия „Европа по повод постъпилите в институцията сигнали от граждани по време на празниците.

 

„През почивните дни имаме около 50 сигнала, което не е много на фона на общия брой оплаквания, които получаваме през цялото време на годината. За нас това означава, че обстановката на пазара по време на тези празници наистина е била спокойна и мисля, че това е в резултат на контролната дейност, която осъществяваме не само кампанийно, но и през цялото време”, посочи Маргаритов.

 

Най-големият брой сигнали са свързани с рекламации на дефектни стоки - битови електроуреди, мобилни устройства, облекла, обувки. Някои от гражданите са се поинтересували за възможността да се откажат от покупка, която е без дефект.

 

Друга част от сигналите и потърсените консултации са по повод онлайн покупки.   

„Все по-активно става и на този пазар присъствието и на потребители, и на търговци. Така че не е учудващо, че и там се наблюдават някои нарушения. Те са свързани основно със забавяне на връщане на парите при упражнено право на отказ в дадения от закона 14-дневен срок или пък със несъществуващи намаления, каквито се срещат и в търговската мрежа.”, каза още Маргаритов.   

 

Друга група оплаквания касаят сферата на телекомуникационните услуги и по-конкретно некачествена услуга или затруднение при желание за предсрочно прекратяване на договор.

По думите на Маргаритов това са обичайните проблеми, за които гражданите сезират комисията не само по време на празничните дни.

 

Той посочи, че все още се срещат повече нарушения в класическите магазини, но се увеличава броят на сигналите и срещу онлайн магазините. Според него ръстът на броя на онлайн търгуващите потребители в последните 2-3 години с по около 30% ще доведе до това в бъдеще сигналите да са все повече.

„Затова наш основен приоритет и в годишната програма, и изобщо в дейността на комисията е един по-засилен контрол в областта на търговията в интернет”, добави Маргаритов. 

Коментари

Още от последните новини