Сагата с банята в ОУ "Любен Каравелов" завърши щастливо (снимки)

Сагата с банята в ОУ

Модерен образователен център отвори врати днес в бургаския комплекс "Възраждане". Учебният корпус, който носи името "Академия Европа", сложи край на дългогодишната сага със старата баня в двора на ОУ "Любен Каравелов". Лентата на обновената и преобразена сграда прерязаха днес кметът на Община Бургас Димитър Николов и председателят на училищното настоятелство на Ивайло Беловски.

"Най-после дългогодишните усилия от страна на учители, родители и администрация дадоха положителен резултат и сега можем да се поздравим с това, че една десетилетна инфраструктурна язва на града вече е премахната. Благодарение на новата оперативна програма подготвихме този успешен проект. Проектантите умело преобразиха корпуса на старата сграда за нови образователни функции. Това дава възможност догодина децата да идват по-късно на училище - в 08.30 ч. Подготвяме и втори етап на благоустрояване на дворното пространство, свързано с изграждане на спортна площадка, за която ще търсим финансиране през следващата година", сподели по време на откриването кметът Димитър Николов.

Някогашната баня от десетилетия не изпълняваше оригиналното си предназначение. Вместо това масивната постройка се рушеше години наред и представляваше сериозна заплаха за инциденти, а в последно време беше станала дом на скитници и наркомани.

Сега сградата на старата баня и пространството около нея вече са напълно обновени. Постройката е с положена цялостна хидроизолация и с въведени мерки за енергийна ефективност. Всички електро и ВиК инсталации са изградени наново. Входът разполага с достъпна среда за хора с увреждания, която е осигурена чрез подвижна платформа за преодоляване на височината на входното стълбище.

Учебният корпус на училище "Любен Каравелов" разполага с фоайе, кабинети по изкуства и различни видове занимания по интереси - стъклопис, иконопис и др., зала за изучаване на китайски език и многофункционална зала.

Обновената сграда е един от 9-те образователни обекта, които Община Бургас обновява по проект "Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас- І етап" ДБФП № BG16RFOP001-1.004-0001-C01 по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Той се изпълнява в рамките на водената последователна местна политика за модернизация на бургаското образование, като гаранция за устойчиво социално-икономическото развитие на града в следващите години.

На събитието присъстваха още народните представители от Бургаски регион Ивелина Василева, Иван Вълков, Галя Василева и Ася Пеева, председателят на Общински съвет Бургас Костантин Луков, директорът на ОУ "Любен Каравелов" Анета Димова, общински съветници, учители, родители и ученици.

Галерия
Коментари

Още от последните новини