Съдилищата излизат във ваканция до 31 декември, ситуацията с болните извън контрол

Съдилищата излизат във ваканция до 31 декември, ситуацията с болните извън контрол - E-Burgas.com

След дълъг дебат, спорове и различни мнения съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изрази подкрепа към предложението за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и идеята съдилищата в цялата страна да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември включително, защото по думите на председатели на съдилища "положението е извън контрол", а болните нарастват многократно всеки ден.

Подкрепата за предложението за промени бе изразена с 8 гласа "за" и 3 "против". На практика обаче Народното събрание е органът, който ще реши дали съдебна ваканция ще има или не.
Идеята е насрочените дела за разглеждане в открито съдебно заседание за този период от време да бъдат пренасрочени за нови дати, но не по-късно от 15 юли 2021 г. и тя бе предложена на вниманието на кадровия орган с писмо от Красимир Ципов от ГЕРБ.

По време на съдебната ваканция правораздаването няма да спре напълно - ще продължат да се гледат дела, по които се изискват решения в кратки срокове, предаде "Дневник". Такива са наказателни, по които има задържан под стража, дела за издръжка, срещу домашно насилие и за родителски права на непълнолетни деца, за незаконно уволнение и произнасяния по обезпечителни искове.Тази година традиционна съдебна ваканция нямаше за съдилищата, тъй като магистратите трябваше да работят пред лятото, за да се справят с натрупаните по време на извънредното положение дела.

Сега обаче се налага преразглеждане на мерките за работата на съдилищата, тъй като в цялата страна има много болни магистрати и съдебни служители. Освен становището за съдебната ваканция съдийската колегия на ВСС реши във вторник да преразгледа и обнови мерките, които трябва да спазват съдилищата по време на пандемията, а те ще продължат да се прилагат и след 31 декември 2020 г., когато опасността от заразата все още може да е висока.

Изключителна тежка и притеснителна е ситуацията в някои от съдилищата в страната. По-рано днес от Върховния административен съд съобщиха, че общо 64 са съдиите и съдебни служители в системата на административното правораздаване, които са с COVID-19 или са под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция. Това са 4,3% от всички работещи в административните съдилища в България, показват данните към 2 ноември 2020 г.

 

Той многократно подчерта, че съдебна ваканция категорично не значи затваряне на съдилищата и прекратяване на дейността им по правораздаване.

Коментари

Още от последните новини