Съдът в Бургас пусна с "подписка" нашенец, дирен от гръцките власти за излежаване на 8-годишна присъда за контрабанда

Съдът в Бургас пусна с

Окръжна прокуратура – Бургас протестира определение на съда, с което е определена мярка за неотклонение „подписка“ спрямо български гражданин, който е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от властите в Република Гърция.

Вълко П. е задържан от служители на ОД на МВР – Бургас на 16 октомври т.г. Той е бил обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в гр. Thrace, Република Гърция. В ЕЗА е посочено, че Вълко П. се издирва с цел изпълнение на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 години. Отразено е още, че за времето от 01.10.2009 г. до 14.12.2009 г. сънародникът ни заедно с още двама мъже са изготвяли фалшиви документи – индикации за бутилки за алкохолни напитки (уиски), показващи произход на алкохола от известни фирми за производство и търговия, но в действителност това не било така. Бутилките съдържали неистинска и негодна за потребление течност с оцветен етилов алкохол, с цел да заблуждават потребителите, които щели да се снабдят с него. По данни на прокуратурата общата облага, която целели да набавят двамата мъже надхвърля сумата от 30 000 евро.

По мнение на държавното обвинение – налице са предпоставките за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице. То се издирва от компетентните органи в Република Гърция за изтърпяване на присъда с наложено наказание от 8 години „лишаване от свобода“. Друг мотив за исканото задържане на лицето е, че тежестта на наложеното наказание е достатъчна за извод в насока – опасност от укриване на Вълко П. 

Предстои Апелативен съд – Бургас да насрочи и проведе заседание по така направения протест.  

Коментари

Още от последните новини