С концерт и фотоизложба, посветена на национален парк-музей „Шипка“, честваме Освобождението на Бургас

С концерт и фотоизложба, посветена на национален парк-музей „Шипка“, честваме Освобождението на Бургас - E-Burgas.com

Впечатляваща фотоизложба, проследяваща историята и създаването на национален парк-музей "Шипка", ще бъде открита в Историческия музей /ул. Лермонтов 31/ от 12.00 часа на 6-ти февруари. Експозицията е посветена на 60-годишнината на парк-музея на едноименния връх и е част от богатата празнична програма, с която ще бъде отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението на Бургас.

Историята на създаването на национален парк "Шипка" е представена чрез фотографии и фотокопия на оригинални документи от фонда на музея. Изложбата проследява превръщането на някогашното бойно поле в исторически резерват и строителството на Паметника на свободата.

На 5 октомври 1956 г. връх Шипка /тогава връх Столетов/ и околностите са обявени за Национален парк-музей. За кратък срок са извършени колосални строителни и благоустройствени дейности за превръщането на някогашното бойно поле в музей. Възстановени са бойните позиции и батареи, на историческите места по цялото бойно поле са поставени плочи с възпоменателни надписи. Построено е и монументално стълбище с 894 стъпала, водещо към Паметника на свободата.

Проектът е дело на проф. Михаил Кац, а по-късно е допълнен от архитектите Любен Димитров и Мара Георгиева. През 1991 г. е завършен пълният замисъл на първоначалния проект на Паметника на свободата, като по всичките му етажи е разположена тематична експозиция.

Експозицията ще може да бъде разглеждана до края на месец април.

Празничната програма за Освобождението на града ще стартира от предния ден от 17.30 часа в Регионален исторически музей /ул. "Лермонтов" 31/ с научната конференция "Българските бежанци в Бургас и региона през 1878 - 1944 г.". Водещи на събитието ще бъдат проф. д.и.н Светлозар Елдъров  и Стоян Райчевски.

Честването на паметната дата в съвременната история на Бургас ще продължи на 6-ти февруари в 11:00 часа на площад "Атанас Сиреков" с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината. Молебен за просперитета на Бургас ще отслужи бургаското православно духовенство.

Признателните потомци ще положат венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението от 11:30 часа пред Паметника на Руските освободители.

По традиция в 12.30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се проведе празничен концерт с участието на Фолклорен ансамбъл "Лукойл" с ръководител Марио Егов, детски танцов състав "Лъкатниче" с ръководител Дафинка Тигърова, ДТС "Златен пламък" с ръководител Николай Цветков, вокално студио  "Славееви гласове" с ръководител Жасмина Дерменджиева, изпълнители от СОУ "Добри Чинтулов" с  ръководител Цветелина Стойчева и народния певец Стоян Ганчев.

Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя /ул. "Вола" 1/ със спектакъла "Свободата - творческо вдъхновение", по сценарий на Георги Райков.

Община Бургас кани всички бургазлии да посетят събитията, посветени на 141-вата годишнина от 6 февруари 1878 г.

 

141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БУРГАС

ОТ ОСМАНСКО ИГО

П Р О Г Р А М А

5 ФЕВРУАРИ (ВТОРНИК)

17:30 часа

Регионален исторически музей, ул. "Лермонтов" 31

Представяне на сборник с доклади от Научна конференция "Българските бежанци в Бургас и региона 1878 - 1944г."

Водещи на събитието: Проф. д.и.н Светлозар Елдъров  и Стоян Райчевски

6 ФЕВРУАРИ (СРЯДА)

11:00 часа,  пл. "Атанас Сиреков"

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас

 

11:30 часа

Паметник на руските освободители

Тържествен ритуал по отдаване на военни почести

и полагане на венци и цветя

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов  (ул. "Лермонтов" №15)

Паметник на руския лазарет (Приморски парк)

Полагане на венци и цветя

12:00 часа

Регионален исторически музей, ул. "Лермонтов" 31

 "60 години Парк-музей Шипка"

Гостуваща изложба от Национален парк-музей "Шипка" .

12:30 часа

пл. "Атанас Сиреков"

Празничен концерт

С участието на: ФА "Лукойл" - ръководител Марио Егов, ДТС "Лъкатниче" ръководител Дафинка Тигърова,

ДТС "Златен пламък" - ръководител Николай Цветков, Вокално студио  "Славееви гласове" - ръководител Жасмина Дерменджиева, изпълнители от СОУ "Добри Чинтулов" -  ръководител Цветелина Стойчева, Стоян Ганчев - народен певец

18:00 часа

Дом на писателя, ул. "Вола" № 1

"Свободата - творческо вдъхновение"
Експозе на Георги Райков

Коментари

Още от последните новини