Румънци спасили сезона у нас през юни

Румънци спасили сезона у нас през юни - E-Burgas.com

Очаквано продължаващата пандемия препятства много българи да пътуват в чужбина и избират алтернативата на почивката в България. Заради ограниченията в родината им или пък от страна на България много чужденци не могат да дойдат на ваканция тук. Последното не важи за румънците, които са най-голямата група чужди туристи през последните години. Данните за юни потвърждават това, пише сайта "Дневник".

През юни в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 458.7 хил., отчита Националният статистически институт. За сравнение, през нормалната 2019 г. през юни пътуванията са малко над 717 хил.

Посещенията на чужденци в България са 742.8 хил., като транзитните преминавания са 53.1% (394.7 хил.) от всички посещения на чужденци в страната.

От общия брой чужденци, посетили България през юни 2021 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 49.2%, или 365.8 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 46.7%, Германия - 12.9%, Полша - 10%, и Гърция - 6.7%.

Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" са 306.1 хил., или 41.2% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 123.9 хил., или 40.5% от посещенията от тази група.

Относителният дял на посещенията по цел е: с други цели - 57.3%, с цел почивка и екскурзия - 29.8%, със служебна цел - 12.9%.

Свързани статии
Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат Чакаме едва 50 хиляди руснаци да почиват у нас през лятото Първият чартърен полет на летище Бургас се очаква на 10 април Христо Проданов: Руските летовници ще почиват в Турция и Кипър, не у нас Европейски туроператори се отказват от резервациите си у нас Експерт: Ще загубим и руски и украински туристи Хотелиери и туроператори: Още един провален туристически сезон! Ахелой ще има собствен туристически център Първите туристи идват на морето още в началото на април
Тагове
туристи румънци
Коментари

Още от последните новини