Румънци спасили сезона у нас през юни

Румънци спасили сезона у нас през юни - E-Burgas.com

Очаквано продължаващата пандемия препятства много българи да пътуват в чужбина и избират алтернативата на почивката в България. Заради ограниченията в родината им или пък от страна на България много чужденци не могат да дойдат на ваканция тук. Последното не важи за румънците, които са най-голямата група чужди туристи през последните години. Данните за юни потвърждават това, пише сайта "Дневник".

През юни в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 458.7 хил., отчита Националният статистически институт. За сравнение, през нормалната 2019 г. през юни пътуванията са малко над 717 хил.

Посещенията на чужденци в България са 742.8 хил., като транзитните преминавания са 53.1% (394.7 хил.) от всички посещения на чужденци в страната.

От общия брой чужденци, посетили България през юни 2021 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 49.2%, или 365.8 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 46.7%, Германия - 12.9%, Полша - 10%, и Гърция - 6.7%.

Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" са 306.1 хил., или 41.2% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 123.9 хил., или 40.5% от посещенията от тази група.

Относителният дял на посещенията по цел е: с други цели - 57.3%, с цел почивка и екскурзия - 29.8%, със служебна цел - 12.9%.

Свързани статии
Туристическият бранш и правителството искат да разрешат кризата до 10 дни Румънци и поляци спасили сезона в курортите ни Над 2,5 млн. туристи почивали в България от началото на май Мизерни условия, лоша хигиена и скъпи чадъри сред основните оплаквания на туристите по Черноморието Много успешен летен сезон по Южното Черноморие, семейният туризъм тържествува Почти на 100% са запълнени местата за настаняване в Слънчев бряг Министър Балтова: Летните туристи са се увеличили с 83% Туристи от Румъния, Полша и Израел дошли на море край Бургас през май Първите руски туристи идват в Бургас с два полета днес Русия възобновява полетите до България, ще живне ли сезонът в Бургаско?
Тагове
туристи румънци
Коментари

Още от последните новини