Родители искат допълнителни дати за изпита на седмокласниците

Родители искат допълнителни дати за изпита на седмокласниците - E-Burgas.com

Притеснението им е свързано с това, че тази година може да има много болни или карантинирани ученици

В писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев родители на седмокласници, на които предстои явяване на Национални външни оценявания (НВО) по български език и литература, и по математика, настояват за допълнителни дати за оценяването, съобщи БТА.

Така според тях ще се гарантира равен шанс за всички ученици за достъп до качествено образование.

В писмото, което ще бъде изпратено утре до образователния министър, родителите припомнят, че „през изминалите години не в един и два случая деца не са успели да се явят на външните оценявания поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства“.

Родителите твърдят, че през настоящата кампания, предвид пандемията от COVID-19 и динамичната ситуация със заболеваемостта в страната, е твърде вероятно този брой да бъде наистина внушителен и да има много болни или карантинирани седмокласници.

Наличието на една единствена дата за провеждане на НВО и невъзможността на тези деца да се явят, ще доведе до обезсмисляне на седемгодишния труд, който децата и техните учители са положили за усвояване на учебния материал, заявяват родителите.

По думите им „обяснението на експертите от МОН до този момент, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО (т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование), е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се целенасочено 1-2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат“.

Родителите питат дали МОН би допуснало да има деца с бал 100 точки, само защото тези деца или техните родители са се разболели в условия на пандемия.

"НВО в седми клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им", смятат те.

"Абсолютно подкрепяме присъственото провеждането на НВО с оглед продължаване обучението на децата ни в гимназиалния етап, но категорично настояваме в условията на световна пандемия да се обмисли възможността за определяне на допълнителни дати за деца, които по гореспоменатите обективни причини няма да могат да се явят на редовните такива", обясняват родителите на седмокласниците в писмото си до Красимир Вълчев.

И припомнят, че през 2012 г. е имало такъв прецедент, породен от форсмажорни обстоятелства. След силното земетресение в Перник седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата поради притесненията на родителите дали децата им ще бъдат пълноценни, за да се явят на изпити непосредствено след преживяното силно земетресение.

"Искрено се надяваме МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО", посочват родителите.

Свързани статии
Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици Над 130 млн. лв. изсипани в ремонт на третокласни пътища през 2020 Учениците от Равда с инициатива за Апостола Започва подмяната на стари ВиК тръби в центъра на Бургас Ограничават движението в центъра заради ремонт на пътя, ето къде Омбудсманът против матурите за 4 и 10 клас Проучват с анкети защо учители не искат да се ваксинират "Бургасбус" учестява автобусите със завръщането на учениците в клас Затварят възлова улица в Несебър, за да сменят стълбове Започва ремонт на централна бургаска улица
Тагове
изпити ученици МОН
Коментари

Още от последните новини