РИОСВ-Бургас не откри нарушения с водораслите в Сарафово

РИОСВ-Бургас не откри нарушения с водораслите в Сарафово - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

Планина от мъртви водорасли „краси" един от плажовете на "Сарафово" край Бургас. На пръв поглед изглежда, че мъртвата маса е оставена да гние. Именно затова е бил подаден сигнал до регионалната екоинспекция, която проверява случая на 8 юни, показа репортаж на bTV. Оказва се обаче, че нарушения не са установени, поне засега.

„По данни на община Бургас се установи, че водораслите се струпват тук за оттичане на водата в морето и последващото им депониране и извеждане в районно депо „Братово". Това не е нарушение на Закона за управление на отпадъците, тъй като не са депонирани отпадъците. Те са временно съхранявани до момента на депониране", обясни в ефира на „Тази сутрин" Хатидже Исмаилова, ст. експерт „Управление на отпадъците" в РИОСВ-Бургас.

Днес екоинспекторите имат среща с концесионера. Той твърди, че след изсъхването им водораслите се изнасят към зеленчукова градина. Не става ясно обаче колко време планината от мъртвата биомаса може да остане на морския бряг и дали не крие опасност за околните.

Според еколога Спас Узунов още важният въпрос - защо се появява това явление, засяга не само конкретния плаж, но и цялото Черноморие.

В момента цялото крайбрежие цъфти със синьо-зелени и цианови водорасли, които изчерпват кислорода в повърхностния слой и създават условия за масовото развитие на този вид водорасло, който е в дънната част. Отмирането на биомасата води до изкарването й на брега", обясни Узунов.

По думите му неправилното разположение на буните и яхтените пристанища са сред основните причини за събирането на застояла вода и съответно изхвърлянето на водораслите.
Проверката по случая продължава.

Свързани статии
Държавата предостави на общината терена за лодкостоянка край Сарафово Катастрофа предизвика тапа в платното за Сарафово Възроди ли се рибарската професия? В Сарафово искат по-големи риболовни лодки на пристанището Автомобили закъсаха край Сарафово заради дъжда Багер депонира тонове водорасли край Сарафово, предстоят проверки Укрепено е свлачището в Сарафово, зелена светлина за довършване на алеите Какво се случва с велоалеята за Сарафово и какво е бъдещето на Ъгъла? Без ток заради снега в Бургаско са Сарафово и няколко села Община Бургас официално обяви плановете си да строи нова лодкотоянка край алеята за Сарафово Общински съветник: Половината лампи на велоалеята за Сарафово изгоряха
Тагове
сарафово водорасли
Коментари

Още от последните новини