Реформаторите казват общия си кандидат за президент края на юли

Реформаторите казват общия си кандидат за президент края на юли - E-Burgas.com

Създаването на контактна група, която да стигне до консенсус относно кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок. Като срокът за това е края на юли.

 

Това поискаха депутатите от "България на гражданите" - Настимир Ананиев, Димитър Делчев и Димитър Танев в отговор на вчерашното решение на Изпълнителния съвет на РБ.

 

Припомняме, че след заседание на общия коалиционен орган стана ясно, че партиите от Блока ще се явят с обща кандидатура на президентските избори през есента.

 

В медиите се появи информация за различните начини, формациите си представят излъчването на номинацията.

 

СДС и техният лидер Лукарски държат на своята идея за провеждането на вътрешен вот(Каза го и заместник-председателят Румен Христов при участието си в БНТ преди два дни). В подкрепа на тезата си за първични избори те посочват своя опит и дясната традиция. По подобен начин през 1996г. бе издигнат Петър Стоянов. В последствие спечелил със солидна преднина пред опонента си - Маразов от БСП.

 

По различно мислят в ДСБ. Тяхната идея включва провеждането на общ Конгрес. Където съставляващите РБ структури да изберат свой лидер и съответно кандидат за "Дондуков-2".

 

Трета идея е предложението на "България на гражданите". Те настояват за ясен срок, в който с бързи темпове да бъде посочена двойката. Това според тях минава през ново коалиционно споразумение в рамките на Реформаторския блок. И естествено през приемане на пътната карта, по която да се очертаят механизмите за взимане на решения в РБ. Де факто - начинът, по който ще функционира коалицията оттук насетне.

 

Общото между всички е постигнатото съгласие, че избирателите очакват общата им номинация да бъде със силно изразен дясноцентристки профил и евроатлантическа ориентация.

Източник: http://demokraciadnes.bg/

Коментари

Още от последните новини