Разрешиха интересна лепидоптерологична загадка на Флората (Снимки)

Разрешиха интересна лепидоптерологична загадка на Флората (Снимки) - E-Burgas.com

Лепидоптерология се нарича науката за изучаване на пеперудите. Наложи се да бъде прибегнато до нейните услуги заради интересен случай в Бургас. Както знаете, тук ежегодно се организира жива изложба на екзотични тропически пеперуди в експоцентър "Флора". Те пристигат под формата на какавиди от ферма в Англия. В рамките на ден - два от какавидите се излюпва красивото имаго.

Нещо различно и интересно се случи през последните няколко дни. Върху един олеандър във вивариума, или зокум, както се нарича това растение по-често у нас, любопитните очи на Александра Попова откриха две необичайно едри гъсеници. Те впечатляваха не само с големината, но и със своята красота. След кратко лепидоптерологично проучване дойде и отговорът - гъсеница на олеандровата вечерница! Това е рядък вид за България, със светло зелен цвят, хранещ се с отровните клони на зокума.

И така, ден след ден, благодарение на търпението и грижите на Алекс и Лия - момичетата, които усмихнато ви посрещат на входа на изложбата - гъсениците се превърнаха в какавиди. Посетителите проследиха метаморфозата, с интерес наблюдаваха и чакаха излюпването на нова пеперуда. И това се случи вчера. На белия свят се появи мраморно зелена и нежна красавица.
За разлика от останалите екзотични видове, животът на един такъв възрастен индивид започва през лятото и продължава до средата на есента. Тази пеперуда е активна през нощта, почива през деня.

Олеандровата вечерница е много рядък, но местен вид. Затова тази вечер излюпената в експоцентър "Флора" красива зелена пеперуда ще бъде пусната на свобода. Ако искате да я видите, трябва да побързате - имате на разположение още няколко часа. 

Галерия
Свързани статии
Откриват Флората на Лазаровден Орхидееното общество отваря Болница за орхидея на Флора Бургас Заповядайте на "Флора-Бургас" за да разгледате атрактивния базар Изложбата с живи пеперуди ще отвори врати на 4 юли Вече е ясна програмата на Флора 2022 Ботаническата градина на БАН гостува на Флора 2022, 120-годишен бонзай очаква бургазлии "Флората" се завръща в края на април, общината кани бизнеса Есенната Флора ще представи зимната подготовка на цветята Бургас е отново е столица на цветята (Снимки) Цветен лабиринт очаква бургазлии на "Флора 2021"
Тагове
пеперуди флора
Коментари