Разработват програма за грижа в домашна среда за останалите без личен асистент

Разработват програма за грижа в домашна среда за останалите без личен асистент - E-Burgas.com

Ще бъде разработена Национална програма за грижа в домашна среда за тези, които са останали без лични асистенти предаде "dariknews". Ще се търсят и законодателни промени, тъй като Законът за личната помощ очевидно създавал проблеми. Това обеща социалният министър Деница Сачева, след като омбудсманът Диана Ковачева алармира, че нуждаещи хора са останали без лични асистенти и извън обхвата на Закона за личната помощ от началото на тази година.

Деница Сачева обобщи, че около 13 000 души досега са имали право на личен асистент, а с новия закон вече нямат.

„Знаем за този проблем. Поискахме информация от общините какъв е броят на хората, които до момента са получавали личен асистент като услуга и колко от тях ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ. Към този момент знаем, че това са около 13 000 души, като от тях 5000 са възрастни хора над 65 години. Законът за личната помощ въвежда ограничения за това да може да се ползва личен асистент само от хора и деца, които имат 90% степен на увреждания. Така се създава дисбаланс и в момента в системата влизат много хора, които до момента не са получавали такава услуга. Техният брой расте, като от септември от 5000 са нараснали до 20 000 души, но същевременно извън обхвата са останали тези хора, които до момента са имали тази помощ“, обясни социалният министър.

Какви точно мерки ще бъдат взети, Сачева щяла да каже до края на седмицата или началото на следващата.

„След като идентифицирахме мащаба на проблема, това което правим, е да разработим Национална програма за грижа в домашна среда, така че да можем да покрием нуждите на колкото се може повече хора от тези нуждаещи се. Но смятам, че е добре да помислим какви промени могат да бъдат направени на законово равнище, тъй като очевидно в този закон има текстове, които биха могли да създават бъдещи проблеми“, посочи тя.

Коментари

Още от последните новини