Разкрасяват фасадите на стари къщи и извън "Богориди"

Разкрасяват фасадите на стари къщи и извън

Собственици на имоти в ЦГЧ искат да се присъединят към общинската програма

Програма на община Бургас "Нов живот за стари къщи" ще се разпростре извън територията на ул. "Алеко Богориди". Желание за това са изявили собственици на стари къщи, които се намират в ЦГЧ, но извън пешеходната улица. За целта е необходимо да се разшири обхвата на територията, конкретизирана с решение на Общински съвет през 2018 година. По този начин ще се финансира проектиране и изпълнение  на ремонтно-възстановителни дейности по фасади на съществуващи сгради към улици в старата част на града.

Докладната записка за това е внесена от кмета Димитър Николов и ще бъде гласувана от местният парламент в края на месец август. 

Междувременно са обследвани са още  три сгради по ул.“Богориди“ ,като до собствениците им  са изпратени писма с предложения за стартиране и за тях на  процедура по ремонт на уличните фасади. При наличие на съгласие от собствениците   администрацията има готовност да бъдат стартирани проектни дейности  по изготвяне на нови три проекта. 

Даването на нов живот на старите фасади ,създаването на единен архитектурен образ, съхраняването и възстановяването на общия силует и цветово оформяне на уличните фронтове по основни пешеходни туристически  маршрути в централната част на града, наситена с историческо и архитектурно наследство имат съществено значение за възприемането на средата и за културния ландшафт на града. Интегрираният подход при подобряване на средата и условията на живот изискват усилия от всички.

Коментари

Още от последните новини