Растат случаите на домашно насилие по време на извънредното положение

Растат случаите на домашно насилие по време на извънредното положение - E-Burgas.com

Растат случаите на домашно насилие предаде "Нова". От началото на извънредното положение у нас все повече хора, станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора.

За някои самоизолацията е досадна, дори скучна. Те не могат да излизат с приятели, да се разхождат в парка или да отидат на кино. Но за други самоизолацията е много по-опасна. Тя може да означава болка, страх, дори борба на живот и смърт. За тези, които са жертва на домашно насилие, самоизолацията може да се превърне в истински кошмар.

„За съжаление, вярно е, че от началото на извънредното положение обажданията са се увеличили многократно”, заяви адвокат Надя Русинова.

„Може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени в ситуация, в която са под контрол, да се обаждат и нямат собствено пространство”, обясни Надежда Стойчева, директор на фондация „Асоциация Анимус”.

По данни на Алианса за защита от насилие обажданията на горещия телефон стават все повече и повече с всеки изминал ден от извънредното положение. Жени и мъже, попаднали във връзка, в която се упражнява домашно насилие. Деца, които стават свидетели на насилие у дома. От фондация „Асоциация Анимус” наблюдават подобна тенденция.

„Децата докладват повече за насилие върху майките или пък докладват за сериозни конфликти”, обясни още Надежда Стойчева.

Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ от горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

„В някои малки населени места изобщо няма никакви социални услуги, където могат да бъдат насочени възрастните хора да потърсят помощ. Големият въпрос е, че тогава, когато едно дете, този човек, който ти си възпитал, нарушава твоето здраве и те наранява, е много трудно да го докладваш. По-скоро е голямата болка”, коментира Стойчева.

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тези разговори са проведени след обявяването на извънредно положение след 13 март. Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация „Асоциация Анимус” уточняват, че броят подадени сигнали за месец март е 80 - най-високият регистриран брой от стартирането на горещата линия.

„Във връзка с препоръките на СЗО, където има проведено изследване в Китай се забелязва и се дават такива препоръки, за това, че по време на изолация и стрес, се вдига насилието върху жени. Поради което се дават специални указания и правителствата да вземат под внимание това”, обясни Надежда Стойчева.

Правителството в България обаче все още не е взело решение.

„Националната програма за домашно насилие, трябваше да бъде приета, а все още не е приета към 6-ти април за 2020-та година. Ние нямаме подкрепата на правителството в тази насока”, заяви Стойчева.

Важно е да се отбележи, че въпреки ограничената работа на съдебните институции, делата за домашно насилие и за ограничителни заповеди продължават да се разглеждат.

„Много хора са с погрешно впечатление, че съдът не работи. Напротив - съдът работи. Всеки, пострадал от домашно насилие, може и трябва да подаде молба за защита до съда. Тя ще бъде разгледана в срок от 24 часа и резултат от нея ще има. И тя може да бъде изпълнена”, обясни адвокат Русинова.

А процедурата е следната:

„Трябва да се изготви молба за защита, с всички прилежащи документи, да се депозира в съда, а това може да стане и по куриер”, обясни още адвокат Русинова.

Очаква се подадените сигнали и броят на делата за защита от домашно насилие да се увеличат след края на извънредното положение, когато приключи и самоизолацията. Дотогава, експертите остават категорични:

„Златното правило е - никога не оставай изолиран и потърси защита. Онлайн, по телефона. Нека да не стоят изолирани, да потърсят защита. Има начини. Никой не е длъжен да търпи домашно насилие”, смята адвокат Русинова.

В България има няколко отворени линии, на които хора, станали жертва на домашно насилие, могат да потърсят помощ, подкрепа и съвет. На тези телефони на разположение остават специалистите - психолози, психотерапевти и социални работници.

Коментари

Още от последните новини