Пускат безплатен Wi-Fi на 10 точки в Айтос

Пускат безплатен Wi-Fi на 10 точки в Айтос  - E-Burgas.com

На 7 ноември 2018 г. Европейската комисия отправи покана към общините за подаване на кандидатури по инициативата WiFi4EU, чиято цел е да осигури безплатен интернет достъп на ключови обществени места. Община Айтос участва онлайн в първия отворен конкурс и с изключително бърза реакция на поканата, успя да се класира сред първите общини в България, които получиха ваучер на стойност 15 000 евро за изграждане на точки за безплатен достъп до безжичен интернет (Wi-Fi) за граждани и посетители на обществени места. Така Айтос стана част от Инициативата на Европейската комисия, която цели да насърчи ползванетоо на безплатния достъп до Wi-Fi в паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи, навсякъде в Европа.

Според условията на ЕС, Общината трябваше да осигури завършване на инсталирането и пускане в експлоатация на Wi-Fi точката за достъп, в срок от година и половина след спечелването на ваучера по схемата WiFi4EU.

ЕС финансира разходите за оборудване и инсталиране на точките за достъп до безжичен интернет, а Общината плаща за осигуряването на интернет връзка, поддръжката и експлоатацията на оборудването за период от поне 3 години. Общините, получили ваучери, сами изберат обществените места, където да бъдат инсталирани WiFi4EU точките за безжичен достъп до интернет, е едно от условията на Инициативата.

През м. май м.г., IT специалистите на Община Айтос работиха за изграждане на мрежа за безплатен интернет на обществени места, спазвайки всички условия и изисквания на Инициативата на ЕС - WiFi4EU. В тази връзка беше подписан договор с телекомуникационния оператор "А1 БЪЛГАРИЯ", пристигна и необходимото за безжичния интернет оборудване. В началото на м. юни м.г., бяха готови седемте Wi-Fi точки в парка, за да могат участниците и зрителите на Празниците още тогава да ползват интернет услугата.

През 2019 г., в партньорство с "А1 БЪЛГАРИЯ" ЕАД, проектът беше изцяло реализиран. Бяха изградени 10 точки за безплатен достъп до Wi-Fi в град Айтос, от които жителите и гостите на града могат да възползват.

Ето и кои са местата с високоскоростна безжична интернет връзка:

Център гр. Айтос;
Автогара гр. Айтос;
Градска градина (детска площадка);
Парк „Славеева река” (пейки в началото на парка);
Парк „Славеева река” (спортни площадки);
Парк „Славеева река” (детска площадка);
Парк „Славеева река” (пейки срещу сцената);
Парк „Славеева река” (детска площадка срещу сцената);
Парк „Славеева река” (Зоопарк);
Парк „Славеева река” (Кът за барбекю);

Схемата WiFi4EU се реализира чрез опростени и небюрократични процедури, като онлайн заявления, плащания с ваучери и облекчени изисквания за мониторинг. Подборът на проектите се извършва по реда на тяхното постъпване. Организаторите на проекти, кандидатствали по схемата, предлагат да се оборудват места, в които не съществува публично или частно предлагане на точки за безплатен достъп до Wi-Fi с подобни характеристики.

Коментари

Още от последните новини