Психолог обясни защо българите са толкова податливи към теории на конспирациите

Психолог обясни защо българите са толкова податливи към теории на конспирациите  - E-Burgas.com

Българите са на първо място в ЕС по степен на "вяра в теории на конспирациите".

Като интересен феномен за социолозите е, че в обществото се налагат като общоприета неоспорима истина вярвания, за които няма абсолютно никакви доказателства, а доказани становища от учени се приемат за фалшиви новини и манипулации.

Често дори вярата е в теории на конспирацията, които са взаимноизключващи се.

Голяма част от хората, които живеят на Балканите, вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Някои смятат, че вирусът е създаден умишлено, за да унищожи човечеството, други смятат, че чрез ваксините хората се чипират, а това дава гаранция за абсолютна власт. 
 
Защо българите са сред тези народи, които вярват в конспиративни теории и защо масово отказват да се ваксинират?
 
"Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки. В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви", обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Психологът даде пример със съвременната противоречива реалност, която съсществува в Запада. Там "от една страна ни затварят вкъщи, от друга - милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции".
 
"Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие", изтъкна психологът.
 
"Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: "Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип". Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно", отбеляза психологът.

Коментари

Още от последните новини