Прокуратурата обвини Нено Димов в умишлена безстопанственост

Прокуратурата обвини Нено Димов в умишлена безстопанственост - E-Burgas.com
Снимка: bnr

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на прокуратурата.

Срещу него вече е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, предава "Дарик". Димов, който е част от кабинета „Борисов 3“ от квотата на „Обединени патриоти“, прекара нощта в Трето районно в София, където първоначално бе отведен на разпит след спецакцията в неговото ведомство, но впоследствие бе задържан за 24 часа.

Чрез адвоката си той подаде оставка от ареста, а премиерът Бойко Борисов я прие. Предстои тя да бъде гласувана и от депутатите в парламента.

Според прокуратурата Димов е давал разрешения водата от язовир „Студена“ да бъде използвана за промишлени нужди, въпреки че е бил надлежно уведомен, че нивото ѝ е значително намаляло. Съгласно Закона за водите язовирът е държавна собственост и като такава се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата пък се съблюдава от местното ВиК, което е докладвало за проблема на министерството.
„Министърът е този, който ежемесечно утвърждава графицити и разрешава водоползването“, припомни прокурор Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура.

Според държавното обвинение, с действията си като министър, Нено Димов е нанесъл щети, изразяващи се в изразходването на огромно количество вода, довело до водната криза в Перник и региона.
Предмет на проверка е и ремонтът на язовирната стена, извършен със заем от световната банка, отбеляза от своя страна наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

Ако Ненов Димов бъде признат за виновен, той може да поучи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години. Той ще остане в следствения арест с прокурорска заповед за 72 часа, а от прокуратурата обявиха, че ще поискат спрямо него да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Коментари

Още от последните новини