Прокуратурата и МВР проведоха превантивна среща с абитуриенти

Прокуратурата и МВР проведоха превантивна среща с абитуриенти  - E-Burgas.com

„Престъпление и наказание”, но не по Достоевски” бе шеговита реплика, с която апелативен прокурор Йовита Григорова – зам. административен ръководител на Бургаска апелативна прокуратура и комисар Неделчо Рачев – Началник отдел „Охранителна полиция и КАТ” – ОДМВР – Бургас стартираха превантивната среща с абитуриентите от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето”.

Срещата бе посветена на пътната безопасност и рисковете, дебнещи младите водачи, които понякога надценявайки собствените си възможности и предоверявайки се на мощните автомобили, допускат тежки катастрофи с фатални последици. Двамата лектори бяха въведени в зала „Изток” на БСУ лично от президента на учебното заведение – проф. д-р Петко Чобанов, подкрепил превантивната инициатива на държавните институции и поканил за подобни срещи и абитуриентите от останалите бургаски учебни заведения.

Прокурор Григорова и комисар Рачев посочиха реални примери, свързани с интензивната пътна обстановка в Бургаски регион, сред които смъртта на 7-годишното дете вследствие на ПТП в централната градска част от края на миналата седмица и 17 годишната ефективна присъда на водача, причинил смъртта на 33 годишен велосипедист в Приморско. Примерите нажежиха атмосферата и провокираха активен диалог по проблема пътна безопасност, в който освен абитуриентите се включиха и техните преподаватели.

Йовита Григорова наблегна на наказателната отговорност, носена от водачите на пътни превозни средства в случай на тежки катастрофи с причиняването на смърт, смегчаващите и утежняващи вината обстоятелства, както и измененията по отношение на санкциите спрямо пияните и дрогирани водачи. Комисар Неделчо Рачев запозна присъстващите с най-драстичните нарушения на пътя, сред които висока скорост, неспазване на пътни знаци и рисково шофиране, като наблегна на статистическите данни относно санкционираните с парична глоба водачи и на тези с отнетите шофьорски книжки. Интерес сред учениците предизвика факта, че КАТ сваля номерата на колите, собственост на пияни, дрогирани и неправоспособни водачи в момента на установяване на нарушението. В случай, че нарушителят не е собственик, автомобилът се спира от движение най-малко за месец, поясни комисар Рачев.

Двамата лектори припомниха отговорността на абитуриентите, като участници в пътния трафик без значение в какво качество, наблягайки на ангажимента на всеки един от нас да има безопасно и толерантно поведение на пътя. Предвидено е подобни срещи да се проведат и с абитурентите от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола”.

Галерия
Коментари

Още от последните новини