Прогноза: Българските картофи ще поскъпнат двойно

Прогноза: Българските картофи ще поскъпнат двойно - E-Burgas.com

С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска продукция в сектор "Плодове и зеленчуци".

Това са наблюдения на производители от Гоце Делчев, предава БНТ.

Иван Сабахуков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е един от малкото останали големи земеделски производители в региона. Повечето, които масово отглеждаха тютюн през предходни години, се отказаха, като съобщиха, че гледането на зеленчуци не е рентабилно за тях.
 
"В момента торове, препарати и горива са страшно скъпи, а помощ няма отникъде и трябва да отбележим че и картофопроизводството е заложено да бъде унищожено, което е пагубно. По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася да изхранването на населението, е убийствено", коментира той.

Производителят препоръча всеки, който може, да си засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според производителя мерките на правителството няма да помогнат, а ще утежнят положението.

"Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това нещо, защото ние, които работим за това, няма как да изкараме евтина продукция. Самите ние купуваме и произвеждаме страшно скъпо", обясни Иван Сабахуков.

До миналата година субсидията за производството на картофи е 100 лв./декар, с които не се покриват никакви разходи, обясни още той. А от тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината у нас да има толкова много вносна продукция.

Свързани статии
Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Борим кризата с 0% ДДС на хляба, по-високи пенсии и отстъпка за горивата Коалицията обсъжда антикризисните мерки заради високата инфлация Мика Зайкова: Инфлацията у нас ще достигне 20% Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева Над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си разходи Военни помагат на МВР на границата с Турция и Гърция Бензинът поскъпва още през идните дни Поне 50% по-скъпи храни наесен
Тагове
храна картофи пари инфлация
Коментари

Още от последните новини