Проф. Витанов: Област Бургас е една от трите, в която няма дифузно разпространение на Covid-19

Проф. Витанов: Област Бургас е една от трите, в която няма дифузно разпространение на Covid-19 - E-Burgas.com

"Зелените сертификати са политически най-изгодният вариант" заяви математикът

Област Бургас е сред трите области, в които заразата от коронавирус не се разпространява дифузно. Това написа математикът проф. Николай Витанов, който ежедневно прави сводка за ситуацията с развитието на болестта у нас.

По думите му разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 25 области са с такова разпространение.

"Само в три области в България все още няма дифузното разпространение още го няма - Кърджали, Шумен и колкото и да ви е странно - Бургас. Но и там ще вкусят от него и им пожелавам да е за кратко и да не е интензивно (щом им пожелавам, значи имам основания да мисля, че нещата ще се развият така. Във вечно движение бъдещето е, казва зеленото човече от Звездните войни, но компютрите ни позволяват частично да надникнем в него)" написа проф. Витанов във Фейсбук.

По негови изчисления днес базовото репродуктивно число е 1.273. Ако го прехвърли 1.3, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск.

"Налагат се нови мерки. В едно интервю преди два дни като ме питаха, кой от двата варианта на доц. Кунчев ще се приеме, казах, че ще се приеме политически по-изгодният. Като ме питаха кой от двата варианта е политически по-изгодният - отговорих - зелените сертификати. Не ме питаха, кой е математически по-изгодният вариант. И като не ме питаха, не отговорих, та сега и вие не знаете. И колкото и да се досещате - не знаете. Това е положението."  заяви математикът. 

 

Коментари

Още от последните новини