Проф. Кантарджиев: Създава се недоверие и хората не искат да се ваксинират

Проф. Кантарджиев: Създава се недоверие и хората не искат да се ваксинират - E-Burgas.com

Сега сме в деликатен момент. Най-важното в момента и моето послание към хората е да продължават да се ваксинират. Единственото, което ме притеснява е, че няма и 20 000 ваксинирани. Трябва да са поне 40 000. Това каза по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който отправи апел към личните лекари да убеждават възрастните хора да се ваксинират.

Директорът на НЦЗПБ обясни, че засега е въпрос на два-три дни да се смени кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech по отношение на ваксинирането на децата.

Проф. Кантарджиев заяви, че ваксинационният сертификат се издава от мястото, където е направена втората апликация на ваксината. Той посочи, че при ваксината на Johnson&Johnson сертификатът се издава веднага, тъй като препаратът е еднодозов.

„Сега, при намаленият брой случаи, най-важното е да не допускаме влизането на варианти на вируса в държави, в които го има в момента. Това, което ме плаши в момента, е, че не правим достатъчно секвениране. Всеки, който е ваксиниран и се разболее, трябва да бъде задължително изследван с PCR тест и неговия материал да бъде секвениран“, коментира още професорът. Той уточни, че това важи и за хората, които повторно са се разболели от коронавируса.

„В момента десет болни заразяват шест“, посочи още проф. Кантарджиев.

„Защо ме гледате тъжно мене? Не облекчавам режими, работата ми е като има болен българин да кажа от каква инфекция е болен. Работата ми е да дам съвет как да забавим пропускането на по-трудни за овладяване генетични разновидности на щама“, коментира още професорът.

Свързани статии
Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Малко над 2 млн. българи са се ваксинирали вече срещу ковид Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски 1 436 души са се ваксинирали за последното денонощие Епидемиолог: Възможно е да се препоръча и втора бустерна доза Ваксинирането срещу ковид продължава и след края на пандемичната обстановка Отново изнесени пунктове за ваксиниране през уикенда Проф. Кантарджиев: Може би сме постигнали колективен имунитет
Тагове
кантарджиев вкасини ваксиниране
Коментари

Още от последните новини