Проф. Кантарджиев: Създава се недоверие и хората не искат да се ваксинират

Проф. Кантарджиев: Създава се недоверие и хората не искат да се ваксинират - E-Burgas.com

Сега сме в деликатен момент. Най-важното в момента и моето послание към хората е да продължават да се ваксинират. Единственото, което ме притеснява е, че няма и 20 000 ваксинирани. Трябва да са поне 40 000. Това каза по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който отправи апел към личните лекари да убеждават възрастните хора да се ваксинират.

Директорът на НЦЗПБ обясни, че засега е въпрос на два-три дни да се смени кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech по отношение на ваксинирането на децата.

Проф. Кантарджиев заяви, че ваксинационният сертификат се издава от мястото, където е направена втората апликация на ваксината. Той посочи, че при ваксината на Johnson&Johnson сертификатът се издава веднага, тъй като препаратът е еднодозов.

„Сега, при намаленият брой случаи, най-важното е да не допускаме влизането на варианти на вируса в държави, в които го има в момента. Това, което ме плаши в момента, е, че не правим достатъчно секвениране. Всеки, който е ваксиниран и се разболее, трябва да бъде задължително изследван с PCR тест и неговия материал да бъде секвениран“, коментира още професорът. Той уточни, че това важи и за хората, които повторно са се разболели от коронавируса.

„В момента десет болни заразяват шест“, посочи още проф. Кантарджиев.

„Защо ме гледате тъжно мене? Не облекчавам режими, работата ми е като има болен българин да кажа от каква инфекция е болен. Работата ми е да дам съвет как да забавим пропускането на по-трудни за овладяване генетични разновидности на щама“, коментира още професорът.

Свързани статии
Делта вариантът вече върлувал в Бургаско Над 53% от лекарите у нас са ваксинирани Бургаски лекар е поставил най-много ковид ваксини у нас Колеги на проф. Кантарджиев протестират в негова подкрепа РЗИ: Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19? Пунктове за ваксиниране ще има и този уикенд, ето къде Започна ваксинирането на бургаски пенсионери по домовете Зелени коридори за ваксиниране в Бургас на три места до вторник Зелени коридори за ваксиниране с всички видове ваксини за бургазлии през уикенда "Зелени коридори" за ваксиниране и през този уикенд
Тагове
кантарджиев вкасини ваксиниране
Коментари

Още от последните новини