Проф. Ива Христова: Не допускайте настинка, тя отваря вратите за вирусите

Проф. Ива Христова: Не допускайте настинка, тя отваря вратите за вирусите - E-Burgas.com

"Омикрон" и "Камбоджа" - ще влезе ли България едновременно в грипна и Ковид епидемия? - отговаря проф. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести в "Тази сутрин" по БТВ: 

"Изследват се съмнителните проби и до седмица става ясно. Пробите са свързани и с огромен обем информация, който се свързва с базата данни. При всички страни ще се появи със сигурност новият щам.

50% е по-заразен Омикрон от Делта, очакват се много болни. По-леко протича, но е по-кратък болничният престой. По-нисък е рискът от хоспитализация. Предвид огромния брой болни, няма промяна в поведението на вируса. Постеппенно той ще набира сили. 

Грип има, той тепърва ще влиза. Повече от миналата година. Хубавото е, че точно този щам е включен в грипната ваксина. Не е късно за ваксина. Тя е и силно препоръчителна и дори не само за лицата над 65 години. Особено за хората с хронични заболявания. Няма съществена разлика между типовете грип. При едно начало няма съществени различия с Ковид дори. Пациентите с кашлица и температура да се изследват и за грип. Температурата показва заболяване. В началото и Ковид трудно се доказва. Могат да се взимат имуностимулиращи средства, но е важно да не се допуска настинка. Охлаждането на организма отваря вратата за вирусите." - предупреди професорката. 

Коментари

Още от последните новини