Проф. Ботев: В Турция ще има вторични трусове, но те не са заплаха за България

Проф. Ботев: В Турция ще има вторични трусове, но те не са заплаха за България - E-Burgas.com

Няма непосредствена опасност за нашата територията след силното земетресение, разтърсило северозападна Турция в ранните часове на деня. Трусът е усетен и в България.

Вторични трусове има и то десетки на брой, те обаче няма да се усетят на българска територия заради голямото разстояние, каза пред bTV сеизмологът проф. Емил Ботев.

Той обясни, че от магнитуд 6 започва т.нар. категория на "силни земетресения", така че със сигурно ще има нарушения в сградния фонд. Прогнозата му е, че няма да има по-силно земетресение, въпреки че турските сеизмолози отдавна очакват такова с магнитуд дори над 7.

Както вече бе съобщено, земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси северозападна Турция в ранните часове на деня, ранявайки най-малко 35 души.

Епицентърът на труса се намира на около 170 км източно от Истанбул, където също е усетен силно.

Националните власти съобщиха, че трусът е бил с магнитуд 5,9 - по-нисък от посочения от Американската служба за геоложки проучвания - 6,1. Епицентърът е в района на град Дюздже, въпреки че е разтърсил и други близки градове.

Националната агенция за борба с бедствията AFAD съобщи, че в района на Дюздже има контролирани прекъсвания на електрозахранването, като призова жителите да не изпадат в паника.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

Дюздже е един от регионите, засегнати от земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 г. - най-тежкото земетресение в Турция от десетилетия насам. При това земетресение загинаха повече от 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул.

Експертите отдавна предупреждават, че силно земетресение може да опустоши Истанбул, който е разрешил широкомащабно строителство без предпазни мерки

Прочети още на: https://www.dnes.bg/balkani/2022/11/23/prof-botev-za-trusa-v-turciia-niama-opasnost-za-bylgariia.551450
 

Коментари

Още от последните новини