Проблемите в Хитрино продължават: Газ изтича от още две цистерни

Проблемите в Хитрино продължават: Газ изтича от още две цистерни - E-Burgas.com
Ройтерс

Имаше опит за пробиване на блокадата, каза главният секретар на МВР Това, което искаме да ви кажем, е, че много внимателно се наблюдава ситуацията в Хитрино. Има известно усложняване на обстановката и изтичане на газ от две цистерни и това налага да обмисляме решенията по-внимателно. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, цитирана от "24 часа".

Най-важното е да предотвратим рисковете. Ако някой има нужда от нещо, нека да се обърне към кмета" добави тя. Искаме да предупредим жителите му да не се опитват да влизат в селото, защото има изтичане на газ. Това налага да се действа внимателно, което е причина за забавяне на операцията по почистването, каза още Бъчварова. „В момента се прави повторен оглед. Опитваме се да вземем решение, което е най-малко рисково“, подчерта тя.

Главният секретар на МВР Георги Костов добави: Ситуацията се обостри от снощи, тогава имаше изтичане на газ от една цистерна. В Хитрино има 9 четиридесеттонови цистерни. Регистрирахме опит за пробив на блокадата в Хитрино, каза Георги Костов. Важно е да отправим послание към хората от Хитрино. Има домашни животни в домовете им. Регистрирахме опит за пробив на блокадата, която сме наложили на населеното място. Към гражданите от Хитрино – опасно е да влизат в момента в селото не зависимо по каквито и да е подбуди. Ще намерим начин следобед да отворим прозорец, така че да си нахранят домашните животни. Говорихме с представители на общината и кмета на селото наши служители да минат и да им раздадат фуража, но да не се опитват да пробиват блокадата ни, просто е опасно за живота им, каза Костов.

Министър Петър Москов съобщи, че 30 души се нуждаят от медицинска помощ. Няколко от тях са не просто в тежко, а в критично състояние с комбинирани травми от взрива и обгазяването. Кметът на селото е обезпокоен, че няма места в моргата в Шумен. Ще се говори с роднините къде да се погребат техните загинали близки, вероятно в гробищата на съседни села.

 

Коментари

Още от последните новини